Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Erste Plavi mirovinski fond traži od Ericssona Nikole Tesle dvostruko viši iznos dividende

29. Svibanj 2023.

Erste Plavi obvezni mirovinski fond, dioničar Ericsson Nikola Tesla, poslao je protuprijedlog Dnevnom redu Glavne Skupštine ENT-a u kojem traži dvostruko veću dividendu od one predložene, navodeći da društvo prema zadnjem nekonsolidiranom financijskom izvještaju od 31. ožujka 2023. ima ‘izuzetno visok iznos sredstava na poziciji novca u banci i blagajni, odnosno 55,6 milijuna eura‘. 

Stoga Erste Plavi predlaže da ENT isplati dividendu od 12 eura po dionici. Prema njihovom prijedlogu, dobit društva od 19,5 milijuna eura ostvarena u prošloj godini bi se trebala rasporediti na način da se 15,8 milijuna eura isplati kroz dividendu dioničarima, a 3,7 milijuna eura rasporedi u zadržanu dobit.

Prema podacima SKKD najveći dioničari Ericsson Nikola Tesle su švedski Ericsson koji drži 49 posto dionica, a slijede četiri domaća mirovinska fonda koja zajedno drže 15,5 posto dionica. Fond Erste Plavi je četvrti najveći dioničar s udjelom od 1,8 posto.

- S obzirom na veličinu i strukturu aktive i pasive Društva, u kojoj vlastiti kapital i rezerve čine preko 41,6 posto udjela, Društvo je nisko zaduženo te se kapitalni izdaci za buduća razdoblja mogu financirati novčanim tokovima koji se u tim razdobljima ostvaruju, odnosno novim zaduženjem što bi dovelo i do smanjenja prosječnog troška kapitala za samo Društvo. Isplatom dividende udio vlastitog kapitala i rezervi u pasivi društva bi i dalje iznosilo 33,9 posto, uzimajući u obzir financijska izvješća za prvi kvartal 2023., što smatramo prihvatljivim s obzirom na očekivano profitabilno poslovanje kompanije u budućnosti. Uslijed navedenog, smatramo da je opravdano isplaćivanje višeg iznosa dividende u odnosu na iznos koji je predložila Uprava Društva - navode u protuprijedlogu.

Podsjetimo, Uprava na čelu s Gordanom Kovačević i Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle u travnju su predložili glavnoj skupštini odluku o isplati dividende od šest eura po dionici, što daje dividendni prinos od otprilike 2,7 posto. To je za otprilike 2,5 eura manja dividenda od one koja je dioničarima isplaćena prošle godine, a koja je iznosila 64 kune po dionici. 

Pravo na dividendu imaju dioničari koji će na dan 20. lipnja 2023. godine imati na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) upisane dionice, naveli su iz kompanije.

Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 19. lipnja 2023. godine, stoji u objavi te kompanije. Glavna skupština dioničara trebala bi se održati 14. lipnja.

Inače, ta je kompanija lani ostvarila neto dobit od 119,17 milijuna kuna, što je 32,8 posto manje nego 2021. godine. Pritom su joj ukupni prihodi porasli su za 2,2 posto, na 2,29 milijardi kuna, a ukupni rashodi povećani su za 5,5 posto, na 2,16 milijardi kuna.

24. travanj 2024 09:53