Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Evo što je korisnicima najvažnije u odabiru novog pametnog telefona

03. Rujan 2024.

Preferencije korisnika u Hrvatskoj prilikom odabira mobilnih uređaja polako se mijenjaju, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija Ipsos ove godine. Naime, iako je cijena i dalje relevantna stavka kod kupnje mobitela te ju 52 posto ispitanika smatra bitnom, više nije najvažnija. Također, istraživanje je otkrilo da je brend mobitela bitan za tek 30-ak posto ispitanika, dok više od polovice ispitanika izjavljuju da žele te da su spremni promijeniti brend mobilnog uređaja.

Odlučujući faktori sve više postaju tehničke karakteristike uređaja (65 posto ispitanika). Glavna specifikacija su baterija i brzina punjenja koje 74 posto ispitanika smatra važnim, a zatim slijedi memorija (65 posto ispitanika). Zanimljivo, kamera se našla tek na trećem mjestu važnosti, koju 49 posto ispitanika smatra bitnom, dok su zaslon i njegova rezolucija bitni za 40 posto ispitanika.

S obzirom na razloge zbog kojih se pojedini korisnici odlučuju za promjenu uređaja ili nabavku novoga, teleokomi na konkurentnom tržištu neprestano traže načine da na te potrebe i odgovore. Međutim, najveća je razlika u tome kako vas korisnik percipira, istaknuo je Mislav Galler, član Uprave i glavni komercijalni direktor u Telemachu Hrvatska, povodom današnjeg predstavljanja rezultata istraživanja, ali i predstavljanja drugog Telemachovog pametnog telefona Telemach 5G Pro.

Predstavljeni i novi gadgeti

Godinu dana nakon predstavljanja mobitela Telemach 5G, predstavljen je njegov nasljednik 5G Pro, a oba je mobitela za Telemach proizvela kineska tvrtka ZTE. 

– Glavna karakteristika koju korisnici traže jest jaka baterija, ali i brzo punjenje. To smo pokušali implementirati u naše proizvode. Tako, na primjer, ovaj uređaj dolazi s baterijom od 5000 miliamper sati te punjenjem snage 22,5 vata, ali kao i u prvom telefonu, ovaj uređaj dolazi i s podrškom te je brzi punjač sastavni dio našeg paketa. Ovaj uređaj ima i 256 gigabajta memorije, što je u snažnoj korelaciji s prednjom kamerom od 108 megapiksela, jer za kvalitetne fotografije treba i dovoljno mjesta za pohranu podataka. Uređaj također podržava eSIM, kojega danas podržava tek 30-ak posto. Pored punjača dolazi i zaštita zaslona te zaštitna silikonska maska – objasnio je Damir Vrsajković, odnedavno član Uprave i glavni direktor za razvoj proizvoda u Telemachu.

Osim mobitela, danas su predstavljeni i novi pametni satovi za djecu, ususret početku nove školske godine, te bežične slušalice.

– Kada sve navedene brojke zaokružimo, pogađamo u točku onoga što su nam rekli korisnici i u budućnosti ćemo opravdavati vrijednost za novac – zaključio je Galler.

Uređaji još nisu u prodaji, no uskoro će biti dostupni u svim Telemachovim poslovnicama u Hrvatskoj, kao i na internetskoj trgovini.

Prijelaz na 5G

Telemach Hrvatska danas ima nešto više od milijun aktivnih korisnika, od čega ih preko 700 tisuća ih koristi 5G mrežu. Iako prema izvješću Europske komisije napredujemo u pokrivenosti mobilnih 5G mreža i dalje je nizak postotak njezina korištenja, istaknuo Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska, dodajući da uočavaju da je prijelaz s 4 na 5G kod korisnika brži nego što je bio s 3 na 4G.

– Planinu će pomaknuti onaj tko je na početku pomicao kamenčiće. Ovo je dokaz našeg kontinuiranog pomicanja kamenčića kako bi tehnologija bila dostupna svima po povoljnim cijenama. Mislim da je to ključ. Napredak se vidi i po optici u Hrvatskoj i pokrivenosti 5G mreže. Shvatili smo da korisnicima fale uređaji da bi mogli koristiti tu tehnologiju. Ovo je jedan korak u tom smjeru, a bit će ih još s naše strane – najavio je Ježina.

image

Mislav Galler, Adrian Ježina, Damir Vrsajković, Telemach Hrvatska

15. rujan 2024 12:45