Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Fintech tvrtke izgubile gotovo pola trilijuna dolara u procjenama

18. Srpanj 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Gotovo je pola trilijuna dolara izbrisano iz procjena najjačih svjetskih fintech tvrtki koje su za vrijeme pandemije itekako iskoristile procvat inicijalnih javnih ponuda.

Više od 30 fintech kompanija je uvršteno u SAD-u od početka 2020. godine prema podacima CB Insightsa, a ulagači su, naravno, hrlili prema tvrtkama za koje se vjerovalo da bi mogle kapitalizirati na užurbanoj digitalnoj tranziciji, najviše zbog pandemije, prenosi Financial Times.

Rastuće kamatne stope, nedostatak profita i neprovjereni poslovni modeli dok gospodarstvo polako, ali sigurno tone u recesiju ipak je fintech tvrtke dovelo do velikih izazova.

Dionice nedavno uvrštenih komapnija su u prosjeku pale za više od 50 posto od početka godine, prema analizi Financial Timesa, u usporedbi s padom od 29 posto Nasdaq Compositea. Kumulativna tržišna kapitalizacija je za fintech tvrtke zbog toga izgubile 156 milijardi dolara ove godine, a ako se svaka dionica mjeri po svojoj najvećoj zabilježenoj vrijednosti , nestalo je 460 milijardi dolara.

Internetski zajmodavac Upstart je na temelju analize drugog tromjesečja prošli tjedan tipizirao izazove s kojima se suočavaju brojne fintech kompanije. Za usporavanje rasta prihoda i povećanje gubitaka okrivili su ‘nemirno gospodarstvo‘.

Isto tromjesečje prošle godine je za njih bilo iznimno dobro, s obzirom da im je godišnji rast prihoda bio više od 1000 posto.

Uzburkano gospodarstvo pogodilo je i internetske gigante kao što su PayPal i Block, ranije poznatiji kao Square – ove su godine te kompanije izgubile gotovo 300 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

Klarna je također srezala svoju cijenu s 46 milijardi dolara na ispod 7 milijardi u krugu privatnog financiranja ranije ovog mjeseca. Wall Street Journal je također nedavno izvjestio da je Stripe smanjio svoju internu procjenu za više od četvrtine.

Dan Dolev, analitičar u tvrtki Mizuho, rekao je da su fintech kompanije, posebno one koje se bave digitalnim plaćanjima, prvi dio tehnološkog sektora koji je profitirao zbog pandemije jer su svi ostajali kod kuće i kupovali proizvode preko interneta.

Također je poručio da očekuje oporavak brojnih kompanija u drugom polugodištu jer usporedbe iz godine u godinu postaju ‘laskavije‘.

Neke su kompanije suočene i s dodatnim pritiskom regulatora. Komisija za vrijednosne papire i burzu u zadnje vrijeme preispituje sukobe interesa stvorene ‘plaćanjem za protok naloga‘, glavnim izvorom prihoda za online brokere poput Robinhooda, a predsjednik SEC-a Gary Gensler pozvao je na jasniji nadzor nad tržištem kriptovaluta.

Ured za financijsku zaštitu potrošača je prošli mjesec također pokrenuo istragu o tvrtkama tipa ‘kupi sada, plati kasnije‘.

Tradicionalne financijske usluge također su loše prošle, s obzirom da je Wells Fargo nedavno okrivio gubitak od 576 milijuna dolara u svom investicijskom portfelju za neispunjenje očekivanja analitičara. Podsjećamo da je Wells Fargo Strategic Capital bio jedan od najvećih investitora u fintech prošle godine, prema CB Insightsu.

Unatoč nevjerojatno velikim gubitcima, velik broj ulagača i dalje ostaje u sektoru. ARK Fintech Innovation ETF Cathie Wood, jedan od najpopularnijih fondova je ove godine pao za 62 posto.

Pedro Palandrani, direktor istraživanja u Global X-u, koji vodi još jedan ETF usmjeren na fintech, kazao je da se tvrtke moraju naviknuti na ovakve izazove.

- Vjerojatno je da ćemo u ostatku 2022. nastaviti viđati neke od tih kompanija pod određenim pritiscima – rekao je Palandrani i zaključio da unatoč povećanim rizicima ulagači i dalje dugoročno vjeruju u sektor.

01. svibanj 2024 20:57