Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hoteli Zadar: Na Jeličić-Purkovu ponudu odgovoreno 25 posto boljom kontraponudom

28. Travanj 2024.
Miroslav Jelčić-Purko
U javnoj ponudi za kupnju dionica Hotela Zadar Jelčić-Purko ponudio je 40 eura po dionici. Hoteli Zadar uzvratili su kontraponudom kupnje vlastitih dionica po cijeni od 50 eura po dionici

Miroslav Jelčić-Purko, jedan od aktivnijih manjih investitora na domaćem tržištu kapitala, početkom ovoga mjeseca otvorio je javnu ponudu za kupnju petnaest tisuća dionica tvrtke Hoteli Zadar d.d. Za svaku dionicu ponudio je 40 eura, što znači da je za povećanje svog udjela u zadarskoj tvrtki spreman platiti 600 tisuća eura. No čini se da će mu većina tog novca moći poslužiti za ulaganje u nešto drugo. Prošlog je tjedna, naime, kontraponudu za kupnju vlastitih dionica podnijela i tvrtka Hoteli Zadar ponudivši 50 eura po dionici.

Jelčić-Purko u svom portfelju otprije ima 1012 dionica, što je 0,65 posto udjela u Hotelima Zadar. Ako bi uspio kupiti 15 tisuća dionica, njegov bi udjel porastao na oko sedam posto i bio bi najveći dioničar poslije obitelji Miletić, pod čijom je kontrolom 78,2 posto udjela u tvrtki. Još nije poznato kakav je bio odaziv na Jelčić-Purkovu ponudu prije no što je malim dioničarima upućena kontraponuda, 25 posto privlačnija od njegove.

Hoteli Zadar dioničko su društvo za ugostiteljstvo i turizam, poznato prije svega po čuvenom zadarskom hotelu Kolovare, ujedno jedinim smještajnim objektom koji je u funkciji. U svom sastavu tvrtka ima još hotel Zagreb, odnosno napuštenu velebnu zgradu u kojoj je nekad bio hotel na samoj rivi zadarskog Poluotoka, u kojem je, gledajući s prozora sobe br. 204, Alfred Hitchock prije šezdeset godina ustvrdio da je zalazak Sunca u Zadru najljepši na svijetu. Iako je Milan Miletić još prije desetak godina čvrsto obećavao rekonstrukciju i ponovno otvaranje tog hotela, do danas se ništa nije pomaknulo s mjesta.

Tvrtka Hoteli Zadar u svojoj ponudi za kupnju vlastitih dionica nije navela koliko dionica želi otkupiti. Teoretski bi odgovor na njezinu ponudu tvrtku mogao stajati do blizu 2,5 milijuna eura. U krajnjem slučaju, na ponudu Hotela Zadar mogao bi se odazvati i sam Jelčić-Purko i, osobito ako je u međuvremenu uspio kupiti određenu količinu dionica, na tome sasvim lijepo zaraditi. 

03. svibanj 2024 06:34