Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jelena Bošnjak: Varteksovi zaposlenici mogu očekivati plaće sljedeći tjedan

07. Svibanj 2024.
Jelena Bošnjak

- Radimo sve što možemo da isplatimo ostatak plaće i zaposlenici je mogu očekivati sljedeći tjedan – rekla je Lideru predsjednica Uprave Varteksa Jelena Bošnjak nakon što su jučer radnice i radnici te kompanije počeli štrajk jer im nije isplaćen dio plaće za veljaču i cijela ožujska, a već se bliži dan kada treba isplatiti i travanjske plaće.

Informacija o isplati plaća slijedeći tjedan je nova s obzirom da se najprije računalo na dokapitalizaciju koja bi bila izglasana 21. svibnja na sjednici Skupštine Varteksa, a dio od dokapitalizacije iskoristio bi se navodno za isplate zaostalih plaća. Međutim, kako nam je još jučer tvrdio predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Tomislav Rajković, ni taj novac neće biti dovoljan da se isplate zaostale plaće, a treba ponoviti da bi za koji dan trebale već sjesti i travanjske.

Rajković je jučer prozvao Jelenu Bošnjak zato što je nudila onim radnicima koji ne štrajkaju 50 eura, smatrajući da na taj način pokušava razbiti štrajk. Pitali smo čelnicu Varteksa što misli o toj prozivci, odgovorila je da je odluka o nagradi od 50 eura za sve one koji ne štrajkaju zakonita, ‘što su potvrdili i pravnici‘.

- Ako dio radnika radi povećanim intenzitetom dok drugi ne rade, smatramo da zaslužuju za to biti i nagrađeni i nije nam jasno zašto Rajkoviću smeta da radnici Varteksa dobiju dodatne stimulacije, a navodno se upravo za njih bori – pita se Bošnjak.

Također je odgovorila i na prozivke da je vikala na radnike tvrdeći da to nije istina.

- Već sam napomenula da nikad nisam vikala na radnike. U Varteksu je veliki pogon i da bi vas čuli u zadnjim redovima morate glasnije pričati. Te su izjave u potpunosti izvučene iz konteksta, jer sam se prema radnicima obraćala s poštovanjem i uvažavanjem, a ako je itko moje izjave shvatio na način na koji nisu bile zamišljene, ovim putem mu se ispričavam – poručila je Bošnjak.

Hoće li sljedeći tjedan biti isplaćene plaće Varteksovcima, ostaje da vidimo, no ne treba smetnuti s uma da smo jučer započetim štrajkom saznali da dio zaostalih plaća iz veljače ipak nije isplaćen početkom travnja, iako je Bošnjak za Lider tada tvrdila suprotno. Naime, pozajmicu za isplatu dijela plaća za veljaču dao je suvlasnik kompanije Stjepan Čajić, no očito ta pozajmica nije bila dovoljna za podmirenje cijelog duga iz veljače.

Iako su radnici i radnice Varteksa početkom travnja obustavili proizvodnju na pet dana dok se ne isplate zaostali dugovi iz veljače, vratili su se u pogone nakon spomenute pozajmice. Međutim, sadašnji štrajk, sudeći po onome što je rekao predsjednik URSH-a Rajković, ali i prema njegovom tonu kojim je govorio dok smo razgovarali, sugerira da ovaj put radnici neće popustiti.

Dugi najveći dioničar Varteksa Čajić, tehnološki poduzetnik inače vrlo nesklon davanju izjava za medije, jučer je neočekivano javno istupio nakon što je prozvan da usporava oporavak tvrtke.

Kako prenosi Jutarnji list, istaknuo je da je u Varteks uložio vjerujući tada u viziju Nenada Bakića no da je ostao neugodno iznenađen kada Bakić kasnije nije pokazao spremnost da preuzme financiranje nego je ostao sam i osjetio se iznevjeren.

16. svibanj 2024 01:22