Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Končar u Berlinu predstavio dva nova proizvoda - baterijski i mjerni vlak

25. Rujan 2024.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končarafoto Ratko Mavar

Končar, koji tradicionalno u rujnu nastupa na najvećem svjetskom sajmu transportne industrije, berlinskom InnoTransu, po prvi put u povijesti predstavio je čak dva svoja vlaka - baterijski i mjerni, izvijestili su u srijedu iz te kompanije.

Sajam, koji se održava od 24. do 27. rujna, ove godine se održava na 200.000 četvornih metara izložbenog prostora u 42 izlagačke hale te na 3.500 metara tračnica okuplja više od 2.900 izlagača iz 59 zemalja. Kao odgovor na rastuću potrebu za elektrifikacijom javnog prijevoza i stvaranjem održivije urbane mobilnosti, Končar je u sklopu vanjskog izložbenog prostora premijerno predstavio svoj najnoviji baterijski motorni vlak (BMV), u sklopu kojeg je jučer, odmah nakon svečanog otvaranja sajma, održao i posebnu prezentaciju za stručnu javnost.

Na vanjskim se prostorima istaknuo i mjerni vlak, navode iz te kompanije, koji je InnoTrans stigao ravno iz pogona KONČAR – Električnih vozila, a po svom će povratku u Hrvatsku značajno doprinijeti operativnim mogućnostima domaćeg kupca, HŽ Infrastrukture.

- Veliko nam je zadovoljstvo svjetskoj javnosti predstaviti svoje najnovije tehnološke iskorake koji će zasigurno uvelike oblikovati budućnost transportne industrije u Hrvatskoj, a nadamo se i šire. Navedeni iskoraci prije svega su rezultat samostalnog razvoja te predanog rada naših stručnjaka - istaknuo je Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila.  

Končarevi baterijski vlakovi namijenjeni su širini kolosijeka od 1.435 mm i najvećoj dopuštenoj brzini od 120 km/h, a odlikuje ih dvodijelna kompozicija koja sadrži 102 sjedeća mjesta te ukupni kapacitet za 216 putnika. Pogonske baterije smještene su na krovu vozila, rađene su na bazi litijske NMC tehnologije i kapaciteta su energije od 736 kWh.

- Zahvalni smo našem dugogodišnjem partneru, HŽ Putničkom prijevozu, na besprijekornoj dugogodišnjoj suradnji u sklopu koje ćemo uskoro isporučiti upravo nove baterijske vlakove, poput ovog izloženog na InnoTransu. Njihovo prepoznavanje KONČARA kao inovativnog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji posebno nam je važno kako bismo na domaćim referencama gradili uspješan nastup na cjelokupnom tržištu EU-a - rekao je između ostalog Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

25. rujan 2024 13:17