Tvrtke i tržišta
StoryEditor

L‘Oreal kupuje švedsku parfemsku kuću Byredo

24. Svibanj 2022.
Byredo parfem

Brend je poznat po nišnim parfemima Gypsy Water, Bal d‘Afrique i Mojave Ghost, a njegova se vrijednost procjenjuje na milijardu eura

Ako je suditi prema natpisima francuske novine Le Figaro, globalni kozmetički div L'Oreal svoj je bogati portfelj odlučio povećati za još jedan brend. Ovaj put, radi se o popularnoj švedskoj kompaniji Byredo koja je posljednjih godina osvojila parfemsko tržište svojim zanimljivim, nosivim nišnim parfemima, ali i čitavim nizom beauty i modnih proizvoda.

Byredo je 2006. godine pokrenuo bivši košarkaš Ben Gorham koji je nakon sportske karijere, odlučio je upisati umjetničku školu tako da je parfemski brend bio, zapravo, njegov 'školski' kreativni projekt. Kako je svojedobno podijelio s medijima, ideja mu je bila istražiti svijet mirisa te, prije svega, njihov emocionalni značaj.

Sjajne brojke

Ime koje je odabrao staro-engleski je izraz za reminiscenciju, emotivno obojana sjećanja, jer, kako je tvrdio, kvaliteta mirisa je upravo u tome što evocira uspomene i emocije. Brend je planetarni uspjeh doživio nakon što su na tržište lansirali popularne nišne mirise Gypsy Water, Bal d'Afrique i Mojave Ghost, a poznati su i po svojoj liniji mirisa za kuću, kozmetike, pa čak i naočala i obuće.

Prije devet godina, Byredo je postao dio Manzanita Capitala koji drži brendove poput Diptiquea i Malin+Goetza, a, kako prenosi HypeBeast, novi bi mu vlasnik trebao postati L'Oreal. Kako se šuška, taj beauty div koji u svom portfelju drži brendove poput Armanija, Maison Margiela Fragrancesa i Kiehl'sa mogao bi za Byredo iskeširati oko milijardu eura. Tako visoka vrijednost procijenjena je zbog izuzetno dobrog poslovanja 2021. kada su udvostručili predpandemijske brojke i ostvarili prodaju od 119 milijuna eura.

20. travanj 2024 13:12