Tvrtke i tržišta
StoryEditor

M San grupa preuzela prištinski Asc Tec

23. Svibanj 2024.
M san

M San grupa potpisala je ugovor o stjecanju sto postotnog vlasničkog udjela u kosovskoj kompaniji Ask Tec čije je sjedište u Prištini. Asc Tec je do sada bio u vlasništvu Stipe Matića, osnivača M San grupe, a preuzimanje prištinske kompanije, kako stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi, ‘provodi se u svrhu konsolidacije svih društava distribucije unutar iste poslovne vertikale‘.

Na taj se način Asc Tec pridružio ostalim članicama M San grupe koju još čine kompanije M San logistika i M San Eko (djelatnost prikupljanja i zbrinjavanja električnog i elektroničkog otpada) te one iz regije: Kim Tec Bosna i Hercegovina, Kim Tec Srbija, Kim Tec Crna Gora te Pakom Kompani Makedonija. Prije dvije godine dio grupacije postala je i slovenska Alterna distribucija, a lani u srpnju i Data Link.

M San grupa je, kako stoji u financijskom izvještaju objavljenom na Zagrebačkoj burzi, prošle godine ostvarila rekordne prihode - 471,7 milijuna eura, što predstavlja rast od 9,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, zabilježen je i porast EBITDA-e od 4,6 posto, dok je neto dobit porasla čak za 174,2 posto, odnosno na 4,6 milijuna eura.

Kako je u izvještaju navela predsjednica Uprave Irena Langer – Breznik, premašen je i broj aktivnih partnera za 6,9 posto, odnosno porastao je udio web B2B prodaje za 42,9 posto, kao i prodaja vlastitih brendova za 4,6 posto.

Što se pak tiče matične kompanije M San, ona je lani ostvarila 336,4 milijuna eura prihoda, što je za 3,3 posto više nego u 2022. EBITDA je iznosila 5,7 milijuna eura (+4,8 posto), EBIT 4,3 milijuna eura (+10,8 posto), dok je dobit iznosila 1,4 milijuna eura, odnosno bila je veća za 294,3 posto, što je još veći rast nego što je ostvarila Grupa.

U matičnom poduzeću M San i domaćim kompanijama koje čine M San grupu lani je bilo zaposleno ukupno 554 zaposlenika, a u regiji (Srbija, BIH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija) 398 zaposlenika. Ukupno ih je u grupaciji u Matićevom vlasništvu krajem prošle godine bilo 952 zaposlenika, a najnovijim preuzimanjem prištinske kompanije taj broj bi trebao biti i veći.

27. lipanj 2024 22:57