Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Neizvjesnost na svjetskom nekretninskom tržištu, u Hrvatskoj promjene sporije

03. Prosinac 2022.

Američko tržište nekretnina koje svi ekonomisti i financijaši vole osluškivati, još uvijek pod dojmom pucanja nekretninskog balona iz 2008. godine, posljednjih 12 mjeseci raslo je respektabilnih petnaestak posto. No, predviđanja bliske budućnosti idu u drugom smjeru, očekuje se da će rast kamata i skuplji hipotekarni krediti primiriti cijene nekretnina i zaustaviti rast.

Sličnom procesu svjedočimo i u Europskoj uniji u kojoj se proteklih deset godina odvija zanimljiv proces. Prema istraživanju Europske komisije objavljenom u srpnju, cijene kuća i stanova postojano su rasle još od 2010. godine i to čak za 45 posto. S druge strane, cijene najma u prosjeku su rasle za bitno nižih 17 posto.

Nakon 2015. godine na tržištu ipak dolazi do promjene trenda i znatno bržeg rasta cijena najma, s time da se protekle četiri godine rast cijena najma znatno ubrzao. Tijekom pandemije Covida-19, ojačao je interes za većim nekretninama, posebice kućama. Tomu su pogodovale vrlo niske kamatne stope, ali i činjenica da su ljudi bili prisiljeni više vremena provoditi u zatvorenom.

A onda je u svibnju ove godine Europska središnja banka upozorila da bi cijene nekretnina mogle početi padati ako kamate rastu brže od inflacije. I Hrvatska narodna banka donijela je odluku o povećanju kamata na stambene kredite, pa i Hrvati sve više dižu stambene kredite u strahu od velikog rasta kamatnih stopa u 2023. godini.

– Potražnja za nekretninama i dalje je veća od ponude. To se prije svega odnosi na kvalitetne nekretnine, a posebno nedostaje novogradnje. Također, situacija se uvelike razlikuje ako uspoređujemo pojedine dijelove Hrvatske. Tako su i dalje najviše traženi Zagreb i gradovi sateliti poput Samobora, Zaprešića i Velike Gorice, a svakako i zbog turizma atraktivan Jadran. Pratimo globalnu situaciju u kojoj dolazi do blagih naznaka usporavanja rasta cijena, ali smatram da ne možemo očekivati nagli pad cijena nekretnina, eventualno blagu stagnaciju.

U nas je situacija neizvjesna, što i nije neuobičajeno jer smo nedovoljno razvijeno i malo tržište, a kao nacija navikli na krize i lomove. Uz to uvodimo euro, što je kod nekih potenciralo lagani strah i neizvjesnost. Također, očekujemo još veći priljev stranih kupaca sa boljom kupovnom moći od Hrvata te s velikim interesom za kupnju nekretnina na Jadranu i u Zagrebu. Osobno mislim da se kod nas promjene ne događaju tako brzo te ne očekujem veće potrese ili razloge za zabrinutost – kazuje Martina Naletilić, licencirana agentica za nekretnine, pravnica i suvlasnica agencije Sky Nekretnine.

image

Martina Naletilić, Sky Nekretnine

foto Vuri Matija Photography

Iako su cijene nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama te u zemlji lideru Europe, Njemačkoj, počele padati, taj scenarij još uvijek ne možemo očekivati u Hrvatskoj. Sve je više onih koji su u potrazi za nekretninama u okolici Zagreba i na Jadranu, a građevinska industrija još uvijek se oporavlja od promjena koje su joj zadale koronakriza i rat u Ukrajini pa novih nekretnina na našem tržištu još uvijek nedostaje. Dok je ponuda toliko niža od potražnje, teško će doći do pada cijena kvadrata u Hrvatskoj.

16. travanj 2024 11:04