Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nenad Klepač (Vindija): Ohrabruje pojačan rast izvoza

01. Listopad 2022.
Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije

Unatoč brojnim izazovima i previranjima na tržištima, prije svega poskupljenjima sirovina i energenata, u 2021. Grupa Vindija je ostvarila rast konsolidiranog prihoda od 9,5 posto. Profitabilnost u prvoj polovici tekuće godine nastavili smo zahvaljujući inovativnim tehnološkim iskoracima i usavršavanju proizvoda, a o konkretnim projekcijama i iznosima još je prerano govoriti.

Svakako ohrabruje pojačan rast izvoza koji sada čini 25 posto naše ukupne prodaje, dok 30 posto izvoza čini mesni segment uz sve jaču zastupljenog mliječnih proizvoda. Okretanje domaćoj proizvodnji, snažnija suradnja s farmerima i zeleno poslovanje temelj su na kojem prehrambena industrija, uz svesrdnu pomoć države, treba razvijati svoje resurse i temeljiti napredak. Tragom toga nastavljamo ulagati i razvijati održivo poslovanje, a ulaganje u strateške ekološke projekte kao što su zelena energija, zaštita okoliša i modernizacija proizvodnih procesa, briga o kooperantima i zaposlenicima ostaju u fokusu našeg poslovanja.

Poskupljenja sirovina, energenata i repromaterijala utjecali su na cijelu prehrambenu industriju pa tako i na određene segmente poslovanja Vindije. Krajnje cijene korigirali smo pažljivo i obzirno prema potrošačima, a pri tome smo najveći trošak preuzeli upravo mi kao proizvođač. Nastavljamo pratiti stanje na globalnom i lokalnom tržištu i svoje poslovanje usmjeravati prema aktualnim izazovima. Potvrda nastojanja da cijenom i kvalitetom ispunimo sve potrebe i očekivanja potrošača u vremenima krize potvrđuje i nedavno postignuti dogovor s Vladom RH i nadležnim institucijama o ograničavanju promjena cijena mlijeka i pilećeg mesa.

Grupa Vindija kao vodeća domaća prehrambena kompanija aktivno je sudjelovala u razgovorima s Vladom RH i pronalaženju modela rješenja kojim će se osigurati ograničavanje cijena osnovnih namirnica koje neće dugoročno ugroziti održivost poslovanja samih proizvođača. Grupa Vindija je pristala na aktivno uključivanje u odluke te će dati svoj doprinos za proizvode UHT mlijeko 2,8 posto mm i grill piletinu (cijelo pile).

Za dva navedena artikla iz asortimana Grupe Vindija, točnije 'z bregov UHT mlijeko 2,8 posto mm u ambalaži od litre, i Cekin cijelo pile definirana je cijena koja će biti jednaka u svim trgovinama u Hrvatskoj, a iznosit će predviđenih 7,39 kuna za litru navedenog mlijeka i 24,99 kuna za kilogram cijelog pileta. Grupa Vindija u ovome procesu spremna je dati svoj značajan doprinos preuzimajući dodatni teret na sebe, te će za navedene artikle smanjiti cijenu prema trgovcima. Uz proizvođače definirano je kako će svoj dio tereta u ovome smanjenju tržišne cijene, koje je u iznosu od 26 posto za mlijeko i 28 posto za piletinu, preuzeti i sami trgovci.

Također, očekivanja proizvođača po pitanju podrške usmjerena su i prema Vladi RH koja je istaknula kako će dio gubitka kompenzirati naknadnim mjerama, prije svega kroz participaciju u troškovima energenata i drugim olakšicama u poslovanju tijekom čitavog vremena trajanja navedenih mjera. Prilagodba situaciji na tržištu ključna je za opstanak i razvoj industrije u kojoj smo neupitni lider te smo poremećaje u dobavnim lancima prevenirali nabavom novih, vrhunski opremljenih distributivnih vozila. Što se tiče pandemije, kontinuiramo pratimo preporuke i odluke nadležnih institucija kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u državi, ali i Europi i ostatku svijeta te svoje poslovanje i odluke temeljimo na promišljenim strategijama koje u skladu s time donosimo.

16. travanj 2024 07:11