Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Oreškovićev Bosqar u završnoj fazi priprema za treći izlazak na burzu u pet godina

12. Rujan 2024.
Stjepan Orešković, Luka Orešković, Darko Horvat, Davor Bruketa, Tomislav Glavaš

Bosqar Invest (nekadašnja Meritus ulaganja) priprema se za već treće prikupljanje kapitala na domaćem tržištu kapitala. Kompanija je početkom tjedna objavila kako je Javna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije svojom odlukom od 4. rujna odobrila preuzimanje slovenske poljoprivredno-prehrambene kompanije Panvita. Riječ je o preuzimanju vrijednom 50 milijuna eura, kako je ranije objavljeno. Transakciju je prethodno odobrio regulator tržišnog natjecanja u Srbiji, čime su ishođena sva potrebna regulatorna odobrenja, objavio je Bosqar. 

U tom kontekstu, Bosqar planira započeti s aktivnostima povezanima s povećanjem temeljnog kapitala u skladu s odlukom Glavne skupštine od 17. lipnja ove godine. Novac prikupljen kroz povećanje temeljnog kapitala planira se uložiti u financiranje transakcije. Podsjetimo, na skupštini sredinom lipnja donijeta je odluka da se temeljni kapital povećava se sa 13,03 milijuna eura na najviše 15,6 milijuna eura izdavanjem nešto više od 196 tisuća novih dionica.

Ponuda dionica krajem godine

Kako stoji u objavi, Bosqar očekuje da će postupak povećanja temeljnog kapitala biti proveden u četvrtom tromjesečju ove godine, podložno tržišnim uvjetima.

- Erste & Steiermärkische Bank, UniCredit Bank GmbH, Podružnica Milano, i Zagrebačka banka djeluju kao zajednički globalni koordinatori u vezi s navedenim povećanjem temeljnog kapitala - stoji u objavi. Nakon što je u kolovozu 2019. u početnoj javnoj ponudi nekadašnja Meritus ulaganja prikupio 93 milijuna kuna, 2021. sekundarnom javnom ponudom prikupljeno je dodatnih 105 milijuna kuna. U tom drugom prikupljanju kapitala na tržištu među investitorima su prednjačili obvezni mirovinski fondovi koji su upisali 65 posto novoizdanih dionica.

Ostatak kapitala uplatili su također institucionalni investitori, a tek 3,8 posto dionica upisale su fizičke osobe. Sudionici financijskog tržišta smatraju da će se istovjetni scenarij dogoditi i sada što se tiče strukture investitora te da zasigurno neće biti problema da Bosqar prikupi potrebnih 50 milijuna eura za kupnju Panvite. Doduše, o skupštinskoj odluci navodi se kako je namjera Bosqara u ovoj dokapitalizaciji diversificirati i ojačati dioničarsku strukturu. Tako će se ponuda dionica provesti uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Uprava očekuje da će time doći do veće likvidnosti dionica.

Likvidnost Bosqarove dionice uistinu je prilično slaba, unatoč potencijalu da postane jedna od zvijezda Zagrebačke burze. No, za realizaciju tog potencijala potrebno je da u strukturi bude više malih dioničara. Osim najvećeg dioničara, tvrtke Orso Global u vlasništvu supružnika Orešković koji drže više od 51 posto dionica, ostali najveći dioničari su obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi te Fond za razgradnju NEK. Prvih deset dioničara drži ukupno 97,5 posto udjela. Tijekom ove godine Bosqarovom dionicom je trgovano tek 44 dana. Polugodišnje izvješće Zagrebačke burze pokazuje da je njome u šest mjeseci ostvaren promet od 323 tisuće eura. Za ilustraciju, najmanje likvidna dionica u prvih deset najtrgovanijih, Hrvatska poštanska banka, u tom je razdoblju prikupila 5,7 milijuna eura prometa.

Potencijal za ‘novi Span‘

No, čak i uz tako slabašnu likvidnost dionica Bosqara od IPO-a svojim je vlasnicima donijela vrlo lijepu zaradu. Zadnja cijena dionice iznosi 250 eura, što je čak 620 posto više u odnosu na cijenu iz IPO-a od 260 kuna (34,5 eura). Usporedbe radi, u tom je razdoblju indeks CROBEX ojačao malo više od 54 posto. Zaradi od rasta cijene treba pridodati i dividende, a ove je godine isplaćeno 2,30 eura po dionici.

– Kada bi udjel slobodnih dionica bio barem 10 posto, ta dionica mogla bi postati novi Span – kazao nam je u neslužbenom razgovoru jedan analitičar.

Kompanija je prošle godine ostvarila 1,4 milijuna eura neto dobiti, a dodatni uzlet poslovanju trebala bi dana akvizicija slovenske kompanije. Naime, Panvita je jedan od vodećih igrača na slovenskom poljoprivrednom i prehrambenom tržištu s više od 700 zaposlenika, a proizvodnju obavlja na 3500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Posluje u tri ključna segmenta – primarna poljoprivreda, prehrambeni sektor i održiva energija. Panvita će postati četvrta vertikala Bosqarova poslovanja, uz BPTO vertikalu, koja djeluje pod imenom Mplus, zatim HR poslovanje kroz Workplace Grupu, kao i eCommerce poslovnu vertikalu s brendom Eplus Ventures.

U Bosqaru su ranije najavili kako očekuje da će rezultat kupnje Panvite biti takav da gotovo polovica procijenjenih pro forma konsolidiranih prihoda i gotovo 40 posto procijenjene pro forma konsolidirane prilagođene EBITDA-e kompanije generiraju sastavnice koja posluju izvan segmenta izdvajanja poslovnih procesa (BPO).

12. rujan 2024 18:32