Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Revolut napokon objavio rezulate: U 2021. ostvario prvi put dobit zahvaljući kriptu, što ih čeka u 2022.?

01. Ožujak 2023.

Poznati britanski fintech Revolut je u 2021. ostvario svoju prvu cjelogodišnju dobit. Naime, tvrtka je izvijestila o rezultati u 2021. godini prema kojima je ostvarila prihode od 636,2 milijuna funti što je tri puta više nego godinu ranije. Također, kako prenosi Reuters, tvrtka je ostvarila dobit od 26 milijuna funti u 2021. zahvaljujući procvatu trgovanja kriptovalutama, nakon što je u 2020. poslovala s gubitkom od 223 milijuna funti.

Mikko Salovaara, Revolutov glavni financijski direktor, rekao je za CNBC da su rezultati proizvod Revolutovog raznolikog poslovanja i brižne kontrole troškova. Iako za sada nije htio otkrivati je li tvrtka poslovala u plusu i u 2022., istaknuo je da su ostvarili skok prihoda od 33 posto, odnosno na 850 milijuna funti.

To je važno s obzirom na pad kripta koji ima važnu ulogu za tvrtku. Salovaara je rekao da je 2021. kripto činio otprilike trećinu prodaje, ali 2022. taj dio prihoda pao na između pet do deset posto.

Oporavak nakon drame

Inače, dugo se čekalo kako bi tvrtka napokon izvijestila o rezultatima za 2021. s obzirom da je objava rezultata kasnije zbog višemjesečnih odgoda uzrokovanih zamjenom internih računovodstvenih sustava nakon što je utvrđeno da je Revolutova revizija ‘neadekvatna‘.

Naime, tvrtka se u rujnu prošle godine našla pod povećalom regulatora te je provedena velika poslovne revizija kodnog naziva Project Prism zbog neadekvatnih internih kontrola i načina priznavanja prihoda. Britansko Vijeće za financijsko izvještavanje (FRC) pronašlo značajne nedostatke u reviziji tvrtkinih računa, uključujući ‘neprihvatljivo visok‘ rizik od ‘materijalno pogrešnog prikazivanja u financijskim izvješćima‘ te je kritiziralo reviziju koju je provela tvrtka BDO.

Osim toga, tvrtka je prošle godine bila i u problemima s osobljem. Usred velike revizije tvrtka se također u problemu sa zapošljavanjem, odnosno bila je prisiljena povući ponude za posao, a prije toga se pisalo i da u nekoliko mjeseci pretrpjela egzodus višeg osoblja.

Preokrenuli u dobrom smjeru

No, drama je izgleda gotova. Naime, Salovaara rekao je da tvrtka ne planira uskoro ponovo prikupljati sredstva te je naglasio da su samoodrživi. Revolut je u posljednjem krugu financiranja, koje su predvodili SoftBank i Tiger Global, procijenjen na oko 33 milijarde dolara, što ga je tada činilo najvrjednijim britanskim startupom te je postao je drugi najvrjedniji privatni fintech u Europi.

Osim toga, u Revolutu se nadaju da bi objava rezultata mogla bi otvoriti prema put britanskoj bankarskoj licenci za koju je tvrtka podnijela zahtjev prije dvije godine. Iako je dobivanje licence dugotrajan proces, a vjeruje se da je čekanje povezano s kašnjenjem objave Revolutovih rezultata.

Također, kako navodi CNBC, Revolut se snažno probija na inozemna tržišta, posebice u SAD, gdje trenutačno ima preko 500 tisuća klijenata, dok su u studenom objavili da imaju 25 milijuna korisnika diljem svijeta. Nedavno su otvorili poslovanje i u Brazilu, Meksiku i Indiji, a u nadolazećim tjednima navodne će ući i na tržište u Novom Zelandu.

Dobre vijesti za fintech

A Revolutova objava o rastu prihoda rijetka je pozitivna vijest na fintech tržištu koje je pogođeno masovnim otpuštanjima i smanjenjem vrijednosti. Primjerice, Klarna, švedska fintech tvrtka, prošle je godine zabilježila pad vrijednosti od 85 posto, odnosno na 6,7 milijardi dolara, a u utorak je objavila rekordnih milijardu dolara gubitka u svojoj fiskalnoj 2022.

Također, kako smo pisali, više od 30 fintech kompanija je uvršteno u SAD-u od početka 2020. godine prema podacima, no rastuće kamatne stope, nedostatak profita i neprovjereni poslovni modeli su fintech tvrtke doveli do velikih izazova. Prošle su godine dionice nedavno uvrštenih fintech tvrtki u prosjeku pale za više od 50 posto od početka godine.

20. travanj 2024 16:11