Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Singapurski Temasek u pregovorima oko ulaganja u Open AI

05. Ožujak 2024.
OpenAI logofoto Shutterstock

Singapurski Temasek u pregovorima je oko investiranja u kompaniju umjetne inteligencije OpenAI podržanu od Microsofta, prenosi Financial Times. Viši rukovoditelji Singapurske firme susreli su se sa tvorcem i izvršnim direktorom ChatGPT-a, Samom Altmanom, više puta tijekom proteklih mjeseci.

Ovaj dogovor označio bi prvi put da grupa koju podupire država financira proizvođača ChatGPT-a. Temasek je jedna od najvećih i najaktivnijih svjetskih ulagača u tehnološkom sektoru sa portfeljem koji se procjenjuje na 284,21 milijarde dolara. Neke od kompanija u portfelju uključuju Roblox, Tencent i Alibabu. Do konačnog zaključka nije došlo, a OpenAI i Temasek odbili su komentirati situaciju.

Pregovori stižu dok Altman nastoji financirati ambiciozne planove za pokretanjem mreže tvornica AI čipova koje bi omogućile OpenAI-u da smanji svoju ovisnost o Nvidijinim čipovima. Usprkos svojem golemom rastu od početka rada ChatGPT-a u studenom 2022. godine, Altman govori da OpenAI nastavlja gubiti zbog velikih troškova gradnje i treniranja svojih modela.

Altman je također razgovarao o prikupljaju prihoda od bogatih investitora na Bliskom istoku i u Aziji, uključujući šeika Tahnoona bin Zayed al-Nahyana, jednog od najbogatijih i najutjecajnijih ličnosti Abu Dhabija te osnivača SoftBanka, Masayoshi Sona.

OpenAI je poduprt sa 23 milijarde dolara od Microsofta, koji je ujedno i najveći ulagač, uz ostale grupe koje raspolažu s kapitalom kao što su Thrive Capital, Sequioa Capital, Tiger Global management i Andreessen Horowitz. U prosincu, prihodi OpenAI-a premašili su dvije milijarde dolara čime je postao jedan od najbrže rastućih tehnoloških kompanija u povijesti.

Temasekov interes u OpenAI dokazuje njegov globalni utisak u posljednjih deset godina. Prije 2014., investicijsko društvo nije imalo urede u razvijenim državama, ali sada je prisutno izvan Azije i proteže se sve od Pariza i Londona do San Francisca i New Yorka.

27. travanj 2024 20:05