Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Skupština Fortenove STAK u Zagrebu, blokirano glasovanje o svim odlukama osim izbora revizora

25. Studeni 2022.
  • Danas se u Amsterdamu održava sudska rasprava, na kojoj će se odlučiti o tome ima li  SBK ART (neizravna podružnica Sberbank Rusija) koja ima 41,82 posto udjela u Fortenova grupi, pravo sudjelovati na najavljenoj skupštini
  • Na skupštini bi se trebalo odlučivati i glasovati o puno točaka, između ostalog i o produljenju mandata Fabrisa Peruška na idućih šest godina te smanjenju broja glasova potrebnih za donošenje odluka

Nakon brojnih naslovnica na kojima je nedavno svanuo investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saif Bin Markhan Alketbi, kao budući najveći pojedinačni dioničar Foretenova grupe, situacija se oko preuzimanja u medijima stišala. Ali u pozadini nije stala. Dok razna tijela ispituju kako je i je li uopće došlo do transakcije, Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenove, predstavio je medijima izvrsne rezultate poslovanja.

Ono što nije rekao, a što smo neslužbeno saznali, je da se za ponedjeljak u Zagrebu priprema skupština dioničara društva Fortenova STAK, krovnog nizozemskog financijskog holdinga koja putem Fortenova Group TopCo, neizravno drži udjele u Fortenovi. Zašto se skupština održava u Zagrebu, a ne u Amsterdamu, gdje je sjedište društva, ostaje nepoznato, kao i to što se time htjelo postići.

Kako saznajemo, danas se u Amsterdamu održava sudska rasprava, na kojoj će se odlučiti o tome ima li SBK ART (neizravna podružnica Sberbank Rusija) koja ima 41,82 posto udjela u Fortenova grupi, pravo sudjelovati na najavljenoj skupštini te je li šeik Saif Bin Markhan Alketbi transakcijom zaista otkupio udio Sberbanke u Fortenovi.

Kako neslužbeno saznajemo, na najavljenoj se skupštini trebalo odlučivati  i glasovati o puno točaka, između ostalog i o produljenju mandata Fabrisa Peruška na idućih šest godina te smanjenju broja glasova potrebnih za donošenje odluka, međutim, izgleda da su s dnevnog reda izbrisane sve točke osim jedne, a to je službena potvrda vanjskog revizora, PWC-a (PricewaterhouseCoopers). Naime, prema riječima izvora koji je upoznat s trenutačnom situacijom u Fortenovi, postojale su namjere da se Sberbanci (koja je još uvijek formalno suvlasnik Fortenove), onemogući glasanje na skupštini i stoga je u utorak sudu u Amsterdamu poslan zahtjev da se SBK ART-u omogući pravo glasa. Pod pretpostavkom da će sud to odobriti, dnevni red skupštine je izmijenjen, a ostale točke rasprave bi se trebale odgoditi na 30 dana.

SAP obustavio usluge Fortenovi

Da podsjetimo, približavanjem roka prodaje Sberbankovih udjela u Fortenovi zbog sankcija, intenzivno se tražio novi kupac, međutim svi okvirni dogovori su u međuvremenu propali, kako s mađarskim fondom Indotek, tako i s hrvatskim mirovinskim fondovima. Odjednom je iskrsnulo ime arapskog šeika, za kojeg nitko nije znao, što je otvorilo brojna pravna i politička pitanja.

Ono o čemu se manje pisalo, a što je puno relevantnije za opstanak najvećeg poslovnog sustava u JI Europi koji ostvaruje preko pet milijardi eura prihoda i zapošljava 47 tisuća radnika, je da je Fortenova zbog sankcija ruskih banaka, bila u puno većim problemima nego što se javno prikazivalo. Navodno su i revizori pa i neki veliki poslovni partneri počeli otkazivati suradnju.

Konkretno, kako stoji u presudi nizozemskog suda iz rujna, izvršni direktor Fortenova grupe Peruško u pisanoj izjavi navodi da grupa doživljava velike prijetnje svojim poslovnim aktivnostima i kontinuitetu zbog percepcije da je kontroliraju sankcionisani subjekti SBK ART i VTB koji zajedno drže 49,90 posto certifikata, dok se većina odluka donosi na prag od 50 posto. Kao primjere je naveo da Fortenova još nije uspjela imenovati revizora za reviziju za 2022., da je njen globalni pružatelj usluga SAP privremeno obustavio svoje usluge i da financijske institucije sada grupu vide kao ‘crvenu zastavu‘ i imaju snažno pojačan nadzor subjekt.

Uz to, Fortenovi nad glavom visi dug u iznosu od 1,2 milijarde eura kojeg otplaćuje po izuzetno nepovoljnim uvjetima s kamatom od 11 posto i teško da bi u postojećoj konstelaciji našli povoljniji izvor refinanciranja.

U toj se priči pojavio arapski investitor kojemu, kao što je vidljivo već na prvu kad se pogleda njegov core biznis, upravljačke ambicije nisu na prvom mjestu već bi njegova najznačajnija uloga u ovom procesu trebala biti uloga kreditora koji bi trebao pomoći Fortenovi da refinancira svoje dugove po povoljnijim uvjetima, a usput i zaradi nekoliko stotina milijuna eura.

Nova skupština za mjesec dana

Kako saznajemo, nakon potvrđivanja revizora u ponedjeljak, slijedi proces dokazivanja novog vlasnika u Amsterdamu, potvrda transakcije i odmrzavanje Sberbankove imovine koja bi (kao SBK ART), na skupštini u ponedjeljak trebala dopisno glasati putem odvjetnika.

Nakon toga bi za mjesec dana trebala uslijediti nova skupština na kojoj će se najvjerojatnije birati novi članovi Upravnog odbora. Za tu je točku potrebno 50 plus jedan glas, tako da će, ukoliko sve bude odobreno u Amsterdamu, novi vlasnik trebati još osam glasova i pronaći partnere s kojima će moći određivati nove članove Odbora, koji pak onda bira menadžment.

Izgledno je da će u Odboru ostati predstavnici lokalnih vlasnika, odnosno Pavla Vujnovca koji putem tvrtke Open Pass (koja je dio Energia Naturalis grupe), drži 27,52 posto depozitnih potvrda koje je izdala Fortenova STAK u kapitalu Fortenova TopCo. Realno je očekivati da će od sedam članova UO novi vlasnik htjeti kontrolirati poslovanje barem sa četiri svoja člana.

Ni Fortenova ni Energia Naturalis nisu odgovorili na naš upit u zadanom roku.

Neki krajnji cilj cijele ove trakavice trebao bi biti stabilizacija poslovanja, međutim, s obzirom na razna previranja, nije isključeno da se u zadnji tren dogodi neki obrat i da na naslovnicama uskrsne neki četvrti budući vlasnik.  

15. svibanj 2024 10:36