Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Photomath - Google kupuje hrvatsku tvrtku

22. Veljača 2023.
Damir Sabol
pišu: Donatella Pauković i Marta Premužak

Američki Google, jedna od najvećih i najpoznatijih tehnoloških tvrtki na svijetu, u postupku je preuzimanja hrvatske tvrtke Photomath, koja razvija istoimenu aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. Kako prenosi Reuters, antimonopolska regulatorna tijela Europske unije odredila su datum za donošenje odluke o Googleovoj akviziciji Photomatha. Eurpski regulator će 28. ožujka donijeti odluku može li Alphabet, krovna tvrtka Googlea, preuzeti domaću tvrtku.

Informacija je navedena u podnesku Europske komisije koje je objavljeno danas. Trenutno se čeka hoće li tijelo Europske unije, koje je zaduženo za provedbu tržišnog natjecanja, odobriti dogovor nakon preliminarne revizije. Također, može se dogoditi i da otvori četveromjesečnu istragu ako ustvrdi da postoje nepravilnosti.

– Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022. godine koji je podložan regulatornom pregledu – rekao je Googleov glasnogovornik za Reuters.

Damir Sabol, osnivač i izvršni direktor Photomatha, ekskluzivno je za Lider potvrdio vijest o preuzimanju. Točno je da su s Googleom potpisali ugovor oko preuzimanja Photomatha.

– Da, potpisali smo ugovor oko preuzimanja, pod uvjetom odobrenja regulatornih tijela Europske unije koje je u tijeku i još nije gotovo – kratko je izjavio Sabol.

No, više od toga za sada nije mogao komentirati, upravo zato što je ugovor trenutno predmet odobrenja regulatornih tijela.

Iz Googlea su dodali da će Photomathova tehnologija pomoći Googleu da svojim korisnicima pruži bolje iskustavo u učenju matematike te u izgradnji Googleove ponude za rješavanje domaće zadaće za mlade korisnike.

Inače, Photomathova aplikacija koristi kameru pametnog telefona ili znanstveni kalkulator za prepoznavanje i objašnjenje matematičkih problema. Tvrtka je u 2021. ostvarila 5,8 milijuna eura prihoda, a do sada su u Photomath investirali Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic. Sama aplikacija izdana je 2014. godine, a izdala ju je zagrebačka tvrtka Microblink, također u vlasništvu Sabola. Od 2017. godine Photomath operira kao odvojena tvrtka.

Iznos preuzimanja još uvijek nije poznat, no ovo bi moglo biti jedno od najvećih preuzimanja neke hrvatske tvrtke do sada.

25. travanj 2024 09:48