Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Spajanja i preuzimanja: U prvoj polovini godine tridesetak transakcija, a u drugoj tek desetak

24. Prosinac 2023.

Početak ove godine bio je u Hrvatskoj prilično dinamičan za konzultante specijalizirane za spajanja i preuzimanja pa je izgledalo da će ovo biti jedna od boljih godina u tom poslu. U prvoj polovini godini nabrojili smo tridesetak transakcija M&A-a u kojima su sudjelovale hrvatske tvrtke, što kao preuzimatelji, što kao mete. Svakako najveća od njih bilo je preuzimanje većinskog udjela u Petrokemiji koja je, nakon dosta otezanja, prodana turskoj korporaciji Yıldırım.

U drugoj polovini godine dinamika spajanja i preuzimanja naglo je usporila. Od početka srpnja do sada zabilježili smo jedva desetak slučajeva, od čega je najveća transakcija bila Fortenovino preuzimanje slovenskog maloprodajnog lanca Engrotuš.

Usporavanje transakcija M&A-a u drugoj polovini godine trend je i u svijetu. Nedavno istraživanje EY-a pokazalo je da su takve transakcije ove godine pale na najnižu razinu od 2014., ali i da bi sljedeća godina mogla donijeti promjenu. U američkoj regiji transakciju spajanja i preuzimanja u idućoj godini željelo bi provesti 47 posto ispitanih izvršnih direktora, a u regiji EMEA ipak samo 29 posto njih.

– U trećem kvartalu 2023. u Americi je uočen snažan porast takvih transakcija, posebice kada su u pitanju lokalne kompanije. Usporavanje u takvim vrstama transakcija u drugim regijama može se pripisati trenutačnoj geopolitičkoj i makroekonomskoj neizvjesnosti, pri čemu su glavni faktori usporavanja aktivnosti sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, tenzije između Amerike i Kine, i dalje visoka inflacija te rast aktivnih kamatnih stopa – objasnio je Tomislav Čutura, partner i voditelj Odjela strateških i transakcijskih usluga iz EY-a Hrvatska.

Na hrvatskom tržištu M&A-a ove su godine očekivano prevladavale transakcije u kojima su preuzimatelji bili stranci, a mete domaće tvrtke. Bilo je i obratnih slučajeva: tvrtke u inozemstvu preuzeli su PharmaS, zabočki Sato, Mplus, Span... 

26. travanj 2024 23:19