Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U Hrvatsku dolazi Accolade grupa poznata po ulaganjima u industrijske parkove

14. Studeni 2023.
Accolade grupa

Accolade grupa, poznata po ulaganjima u moderna industrijska i proizvodna postrojenja diljem Europe, nastavlja svoje širenje na strana tržišta. Sukladno ambicioznim poslovnim planovima koji su fokusirani na područje jugoistočne Europe, Grupa je svom portfelju nedavno dodala i Hrvatsku koja je time postala sedmom europskom državom u kojoj je Accolade prisutan, stoji u priopćenju. 

S ukupnom vrijednošću od 2,8 milijardi eura, Accolade je razvio mrežu koju čini više od 54 industrijska parka u Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Slovačkoj certificiranih prema BREEAM sustavu, koji jamči održiv i ekološki prihvatljiv pristup. Grupa posjeduje 3,1 milijuna četvornih metara komercijalnih prostora koje iznajmljuje gotovo 177 zakupaca diljem svijeta, a trenutno je više od 7,7 milijuna četvornih metara prostora u fazi razvoja.

Govoreći o prilikama u Hrvatskoj, Accolade je ishodio građevinsku dozvolu za svoj prvi industrijski objekt sjeverno od Zagreba ukupne površine oko 50 tisuća kvadratnih metara, a istovremeno radi i na nekoliko drugih lokacija koje su pogodne za razvoj industrijskih zona.

- Tržište moderne industrijske infrastrukture u Hrvatskoj počelo se razvijati posljednjih godina. U Hrvatskoj trenutno postoji tek nekoliko modernih industrijskih lokacija, no unatoč tome riječ je o zemlji s ogromnim potencijalom koja se ove godine pridružila eurozoni i Schengenskom prostoru.

Pored toga, Hrvatska raspolaže sa širokom bazom iskusnih i tehnički kvalificiranih radnika, adekvatnom prometnom infrastrukturom te s nekoliko luka osobitog međunarodnog, gospodarskog interesa. Ovo ulaganje uklapa se u naše strateške ciljeve širenja na regije s jakom potražnjom i potencijalom za daljnji rast. Kao što je bio slučaj i s prethodnim državama, želimo otkriti zanimljive lokacije koje kriju neiskorišteni potencijal - izjavio je Milan Kratina, izvršni direktor Accolade grupe.

Prvo industrijsko područje u Zagrebu kao odskočna daska za daljnje projekte

Projekt je planiran sjeverno od Zagreba, na području Donje Bistre. Optimalna prednost ove lokacije je blizina autoceste, odnosno izvrstan pristup rutama prema Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i sjevernoj Italiji, kao i prema Beogradu u Srbiji na istoku te dalje prema Istanbulu. Također, u blizini se nalazi i Rimčev pogon. U svakom slučaju, očekuje se visoka potražnja za modernim industrijskim prostorima na ovoj lokaciji. Industrijski park ovakvog tipa u mogućnosti je zadovoljiti tri ključna segmenta – laganu proizvodnju, logistiku i e-trgovinu.

Kako bi bile ostvarene najviše razine održivosti prema certifikaciji BREEAM sustava, izgradnji novog parka pristupit će se prema strogim načelima koja zahtijevaju moderni i održivi kompleksi. Građevine ovog tipa karakteristične su po visokoj energetskoj učinkovitosti, nadzoru komunalnih instalacija i infrastrukture, krovnim fotonaponskim sustavima, suvremenoj LED rasvjeti i sjenilima za prigušivanje svijetla, te je okoliš industrijske zone obogaćen lokalnim raslinjem, retencijskim bazenima, hotelima za kukce, staništima za guštere te stanicama za punjenje električnih vozila.

Osim Zagreba, Accolade je fokusiran i na druge strateške pozicije u Hrvatskoj, uključujući luku Rijeka zbog dobre povezanosti sa sjeverom Italije, Varaždin zbog blizine granice sa Slovenijom i Mađarskom, Split u središnjoj Dalmaciji te Osijek na istočnom dijelu Hrvatske. Ishođenje prve građevinske dozvole u Hrvatskoj trebalo bi poslužiti kao odskočna daska za Accolade kako bi postupno proširio svoju prisutnost i na druge lokacije u Hrvatskoj. Baš kao i u drugim zemljama, grupa teži dugoročnoj prisutnosti i održivim investicijama. U skladu s ovom vizijom, Accolade je već uspostavio tim u Hrvatskoj i uskoro planira otvoriti novi ured u Zagrebu, stoji u priopćenju.

Accolade posluje u sedam europskih država gdje ulaže u modernu i održivu infrastrukturu za globalne brendove s područja e-trgovine, proizvodnje i logistike. Grupa posjeduje 3,1 milijuna m2 komercijalnih prostora koje iznajmljuje gotovo 177 zakupaca diljem svijeta, a trenutno je više od 7,7 milijuna m2 prostora u fazi razvoja. Accolade također ulaže u brownfield zemljišta koja su prethodno bilo u industrijskoj upotrebi. Njihov udio u portfelju grupe iznosi oko jedne trećine.

 

 

 

25. studeni 2023 10:04