Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Udruga Alice in Blockchains želi osnažiti žene u fintech i blockchain industrijama

19. Veljača 2023.
Osnivačice Udruge Alice in Blockchains: Petra Horvatović, Anamaria Žuvanić, Magda Milas, Belma Gutlić, Iva Kvakić

Žene zaposlene u financijskotehnološkoj (tzv. fintech) industriji čine svega 7 posto ukupnog broja zaposlenih, prema globalnom izvješćeu Deloittea za 2020. godinu. U Hrvatskoj je situacija slična, na čemu želi raditi pet žena koje su se okupile i sredinom prošle godine osnvovale Udrugu Alice in Blockchains.

Kako kažu osnivačice Magda Milas, Petra Horvatović, Anamaria Žuvanić, Belma Gutlić i Iva Kvakić, ideja o udruzi rodila se spontano tijekom poslovnih druženja gdje su, razgovarajući, shvatile da su na brojnim sastancima i konferencijama u svojoj industriji primjetno – u manjini.

– Prepoznale smo potrebu za sredinom gdje se žene osjećaju ugodno i pozvano da se uključe u sektore najnovijih te najinovativnijih tehnologija na svijetu – fintech i blockchain – kažu osnivačice.

Magda Milas fintech je stručnjakinja u A1 Hrvatska, s iskustvom u bankarskom sektoru, Petra Horvatović je art menadžerica, Anamaria Žuvanić odvjetnica specijalizirana za financijske usluge i IT, Belma Gutlić softverska inženjerka i voditeljica istraživanja u tvrtki ChainSafe Systems, dok je Iva Kvakić konzultantica.

– Žene su kroz godine morale prevladati brojne izazove i stereotipe kako bi se etablirale na vodeće pozicije. Naša udruga neprofitnog je karaktera, fokusirana na educiranje i umrežavanje žena na području najnovijih tehnologija poput kriptovaluta, blockchaina i fintecha – govori Magda Milas, predsjednica Udruge Alice in Blockchains.

Članice iz svih sektora

Od ideje do pokretanja udruge trebalo im je manje od tri mjeseca, a sve zbog želje da aktivno krenu raditi na osnaživanju i uključivanju više žena u fintech i blockchain.

Osim blockchain i fintech stručnjakinja, pridružile su im se i žene iz kulture, obrazovanja, inženjerstva, ugostiteljstva, IT-ja, zakonodavstva i prava, medija i oglašavanja, marketinga, telekomunikacija i financijskih usluga kao što su savjetovanje, osiguranje, porez, regulativa, bankarstvo i druge.

U udrugu se do sada, u manje od godinu dana od osnivanja, učlanilo gotovo 200 članica. Posebno su ponosne, kažu, što su brojne članice vrlo aktine u udruzi. Trenutno su zaokupljene organizacijom dvaju konferencija – Money Motion koja u ožujku stiže u Laubu te Web3 Tales konferencije koja će se održati u lipnju ove godine u Muzeju suvremene umjetnosti.

 – U ovaj ambiciozni projekt uključilo se čak 50 naših članica koje trenutno čine sto posto ženski organizacijski tim, na što smo neizmjerno ponosne. To je konferencija za sve koji se žele upoznati s web3 svijetom, s naglaskom na ženski dio populacije kroz postotak sudionica na konferenciji – kažu iz Udruge, a otkrivaju i da će uz konferenciju biti otvorena i NFT izložba međunarodnih umjetnica.

Izgradnja zajednice

No glavni cilj svih njihovih aktivnosti jest inspirirati žene da istraže svoje potencijale i postanu stručne u fintech i blockchain industrijama.

– Naše aktivnosti uključuju prvenstveno edukacije, zatim stvaranje novih poslovnih prilika kroz mentorstvo i networking, izgradnju zajednice kroz događanja poput meetupova, radionica i konferencija, a kroz sve aktivnosti trudimo se stvoriti prostor u kojem se žene osjećaju dobrodošle te istaknuti uspješne žene u industriji – kažu osnivačice.

Jednom mjesečno sve se članice okupljaju uživo, a pokrenule su i Alice in Blockchains podcast.

– Održale smo četiri predavanja uživo, dvije online radionice, dva networking partyja na koje smo zvale cijelu zajednicu, sudjelovale smo na preko 25 konferencija kao govornice i panelistice – dodaje Milas.

Iako ne postoje točni podaci o broju žena u fintech i blockchain industriji u Hrvatskoj, iz perspektive Alice in Blockchains i s obzirom na zavidan broj članica udruge u kratkom roku i njihov angažman, kažu da je interes i usvajanje ovih tehnologija porastao i među ženama u zemlji. Također, više žena sudjeluje na konferencijama i događajima u blockchain i kripto zajednici, a sudjeluju i u raspravama i debatama.

– Hrvatska kripto i blockchain zajednica je poprilično jaka, usudile bismo se reći i na svjetskoj razini. Radi se o malom broju poduzeća te uskom krugu ljudi u kojem uglavnom prevladavaju muškarci, što ne odskače od globalnih statistika koje govore da je postotak žena koje rade u ovim industrijama čak i niži od prosjeka tehnološke industrije od oko 25 posto, koji je sam po sebi dosta nizak – kažu iz Udruge, napominjući da će trebati još puno truda i vremena kako bi se trendovi okrenuli.

No napominju i da u tome imaju veliku podršku postojeće zajednice.

– Tek smo krenule, put je dug, no veliki interes i odaziv svakako govori koliko je jedna ovakva incijativa bila potrebna. Upravo ovo je naš doprinos zajednici – zaključuje Milas.

30. travanj 2024 11:36