Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Wulf sport - posljednja žrtva korone? Trgovine ShoeBeDo i Marina Rinaldi u predstečaju

16. Svibanj 2024.
Boris Šušković

Otvoren je predstečajni postupak nad Wulf Sportom iz Donjeg Stupnika, koji stoji iza trgovina obućom Shoebedo. Čini se da je Wulf sport još jedna od žrtava pandemije, te da zloćudni virus ima dugoročnije posljedice za biznis nego za ljudsko zdravlje. Naime, tvrtka je dobila franšizu za modnu marku visoke cjenovne kategorije Marina Rinaldi, koja je zahtijevala dodatna ulaganja po pitanju zakupa i uređenja ekskluzivnog prodajnog prostora u centru Zagreba. Dogodilo se to u zao čas, u ožujku 2020., uoči izbijanja epidemije i lockdowna.

Kako stoji u Prijedlogu predstečajne nagodbe, neposredno prije početka epidemije sklopljeno je više ugovora o zakupu poslovnih prostora za trgovine ShoeBeDo i Marina Rinaldi, i investirano je u uređenje, a neke od tih trgovina nisu ni proradile, a ugovori su morali biti raskinuti uz plaćanje ugovornih kazni. Osim toga, nabavljena je kolekcija za novu sezonu, koja je ostala neprodana, a samo za franšizu Sketchersa plaćeno je 2,5 milijuna eura.

Promet je najprije stao, a i nakon ukidanja lockdowna, zbog strogih epidemioloških mjera nije došlo do znatnijeg oporavka, pogotovu u šoping centrima, u kojima je bila većina trgovina.

Tvrtka je počela redovno gostovati na crnoj listi poreznih dužnika, premda je svake godine nastojala platiti obveze. No, u predstečaj ulazi s oko pola milijuna eura poreznih dugovanja. Zakupnine su za to vrijeme dolazile na naplatu, krediti su refinancirani, ali došlo je vrijeme kad tvrtka nije više mogla plaćati zakup i trgovine su zatvarane jedna po jedna. Prošle godine iskazan je i gubitak od 2,2 milijuna eura. Račun je od 21. ožujka u blokadi teškoj 600 tisuća eura.

Wulf sport je ušao u predstečaj sa 2,2 milijuna eura obveza, a s više od 2,7 milijuna potraživanja koje ne ulaze u nagodbu obveze se približavaju iznosu od pet milijuna eura). Prema prijedlogu tvrtke, osiguranim vjerovnicima potraživanja bi se namirila u 36 mjesečnih anuiteta nakon počeka od godinu dana, uz kamatu od 4,5 posto. Od preostalog milijuna potraživanja neosiguranim vjerovnicima namirilo bi se 30 posto potraživanja u 12 mjesečnih anuiteta nakon počeka od godine dana.

Ročište za ispitivanje tražbina zakazano je za 21. kolovoza. 

KENAN ELEZOVIĆ – POGREBNIK HRVATSKIH OBUĆARA

Wulf sport više nije u vlasništvu Borisa Šuškovića, ali je osnivač tvrtke i dalje predsjednik Uprave. Tvrtku je preuzeo Pro Eksim iz Zenice Kenana Elezovića, koji u svom vlasništvu ima dva bosanskohercegovačka lanca trgovina obućom i sa 110 prodajnih mjesta vodeći je u branši u BiH. Elezović posjeduje u BiH prodajnu mrežu baziranu na hrvatskim tvrtkama - trgovine nekadašnje zagrebačke tvornice Astra, koja je likvidirana još 2006. (i na njenom je mjestu danas Kaptol centar) i Borova (koje je godinama u agoniji i u predstečaju je), a preuzeo i Wulf sport, odnosno web shop i trgovine ShoeBeDo sa tri prodajna mjesta (u Zagrebu, Rijeci i Zadru), i trgovinu Marina Rinaldi u Zagrebu.

29. lipanj 2024 20:45