Ukratko
StoryEditor

766 godina od spomena imena Kutina – usprkos izazovima za snažan rast grada i regije

12. Studeni 2022.

Dana 10. studenoga grad Kutina obilježava 766 godina od prvog spomena imena Kutina. Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada uz brojne uzvanike, istaknute su povijesne, kulturne i prirodne vrednote Kutine, kao i njen gospodarski potencijal. Kutina kao središte mikroregije Moslavina ujedno je i najjače gospodarsko središte Sisačko-moslavačke županije te ne čudi što su uz uzvanike iz političkog i društvenog života grada, bili nazočni i predstavnici iz područja gospodarstva.

U desetominutnom filmu prikazana su postignuća u razvoju Kutine dok su projekti koji su u fazi realizacije vrijedni preko 700 milijuna kuna, a pored razvoja 4 poslovne zone i jedne industrijsko-logističke zone ulaže se oko 4 milijuna kuna vlastitih prihoda u gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj za  obrtnike, male i srednje poduzetnike.

– Izazovi se u posljednje vrijeme nižu jedan za drugim, no snažno gospodarstvo je okosnica stabilnosti, razvoja, ali i kvalitete života. Naš primarni cilj je jačanje poduzetništva, osnaživanje gospodarstvenika, ali i radnika koji ostaju u našem gradu, stvaraju obitelj i doprinose našoj zajednici. Pored gospodarstva, imamo škrlet, Moslavačku goru i Lonjsko polje i na svima nama je zajednički rad za boljitak našega grada – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Podršku razvoja grada Kutine, ali i regije Moslavini dali su saborski zastupnik Dražen Bošnjaković i ministar Marin Piletić, dok je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak istaknuo  važnost suradnje Županije, ali i gradova i općina kako bi se ostvarili svi zacrtani ciljevi, unaprijedila županija i doveli potencijalni investitori.

Kutina njeguje i prijateljstvo sa gradovima izvan granica Hrvatske, te su na svečanoj sjednici nazočili i predstavnici Dimitrovgrada iz Bugarske i Main-Kinzing-Kraisa u Njemačkoj s kojima se razmišlja i o novim projektima na zadovoljstvo svih uključenih.

Ovogodišnja nagrada za životno djelo pripala je posthumno Vladimiru Balgaču – Alfu, branitelju i humanitarcu koji je nesebičnim radom bio uzor svima, te Matiji Sloupu, paraolimpijcu čiji uspjesi na svim razinama pronose ime Kutine.

U popodnevnim satima osvijetljene su gradske ustanove u centru grada koje su zasjale u novom ruhu na jednu noć. Posjetitelji su tako imali priliku vidjeti Muzej Moslavine Kutina, Galeriju Muzeja Moslavine, Pučko otvoreno učilište Kutina te zgradu Gradske uprave u novom sjaju.

Obilježavanje 766 godina od spomena imena Kutina obilježio je i koncert Kutinskog Glazbenog Sindikata s odličnim izvedbama uz Damir Kukuruzović Django Group i Zorana Predina, koji su za kraj večeri stihovima kantautora Arsena Dedića raspjevali publiku u dvorani.

23. travanj 2024 13:23