Ukratko
StoryEditor

ALKALOID: Ukupna konsolidirana prodaja u prvom kvartalu 2024. dosegla 79,9 milijuna eura

10. Svibanj 2024.
Alkaloid Skopje
ALKALOID s konsolidiranim rastom prodaje od 13 posto, u vrijednosti od 79,9 milijuna eura, konsolidiranom neto dobiti od 7,8 milijuna eura te s investicijama od 4,8 milijuna eura u razdoblju siječanj - ožujak 2024.

Ukupna konsolidirana prodaja ALKALOID AD Skopje u prvom kvartalu 2024. godine dosegla je 79,9 milijuna eura, što je 13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Konsolidirana prodaja ostvarena na domaćem tržištu porasla je za 11 posto, a ukupni konsolidirani izvoz kompanije porastao je za 14 posto. Od ukupne konsolidirane prodaje 27 posto je ostvareno u S. Makedoniji, dok je, s druge strane, 73 posto ostvareno na stranim tržištima. Gledano po regijama, 26 posto ostvareno je u zemljama Jugoistočne Europe, 24 posto ostvareno je u zemljama Zapadne Europe (EU i EFTA), 22 posto ostvareno je u zemljama Istočne Europe (ZND, UKR..), a na ostalim tržištima činili su 1 posto ukupne konsolidirane prodaje.

Najveći porast na većim izvoznim tržištima u odnosu na prošlu godinu bilježi prodaja ostvarena u Velikoj Britaniji, u iznosu od 1,9 milijuna eura, koja je porasla 4 puta; zatim u Gruziji, gdje su porasli 3 puta, kao i u Ukrajini, gdje su porasli 2,5 puta. Zatim slijede oni u Mađarskoj (rast od 65%), Rumunjskoj (rast od 27%), Albaniji (rast od 27%), u Poljskoj (rast od 20%), Italiji (rast od 12%), Hrvatskoj (rast od 11. %), u Armeniji (10% rasta), Sloveniji (10% rasta), u Grčkoj (10% rasta) itd.

Promatrano po grupama proizvoda, u strukturi ukupne konsolidirane prodaje najveći udio imaju proizvodi iz segmenta farmacije, točnije 91 posto, dok segment kemije, kozmetike i ljekovitog bilja sudjeluje s 9 posto. Od farmaceutskih proizvoda veći udio u ukupnoj prodaji imaju antibiotici s 31 posto, OTC pripravci s 19 posto, kardiološki pripravci s 12 posto, neurološki pripravci s 11 posto ukupne konsolidirane prodaje itd.

U 2024. godini, u smjeru opredijeljenosti za stalnu modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta, obima proizvodnje i asortimana, ALKALOID AD Skopje završio je realizaciju svog najvećeg investicijskog pothvata u posljednja dva desetljeća - novog pogona za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika, Tabletno odjeljenje 2.0 i pripadajući tehnički prostor. Novi tehničko-tehnološki kapacitet, čiji je cilj više nego udvostručenje volumena i veća fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, zauzima površinu od 6.200 m2 (proizvodno-tehnički prostor), a za njega je ALKALOID uložio ukupno 19,4 milijuna eura. Ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu u razdoblju siječanj - ožujak 2024. godine iznose 4,8 milijuna eura.

Posljednjih godina ALKALOID je započeo proces redizajna postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova s dodanom vrijednošću koji omogućuju liječenje i zadovoljenje potreba pojedinca ili određenih skupina pacijenata. Strateška ulaganja u modernizaciju proizvodnog portfelja dovela su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka s dodanom vrijednošću ALKALOID, prvenstveno namijenjenog liječenju refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Lijekovi prvog izbora u liječenju refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv inhibitori protonske pumpe, skupina u koju spada i Omeprazol, koji su obično dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula, kao i praška za otapanje. Po prvi put u povijesti, ‘Alkaloid‘ je razvio tekući oblik lijeka Omeprazol, spreman za upotrebu.

Za oralnu otopinu Omeprazol ‘Alkaloid‘ dobio je prvi međunarodni patent za lijek s dodanom vrijednošću (Value Added Medicine - VAM), a već su izdana i prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka za makedonsko tržište i za tržištu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Postupci registracije za zemlje u Europi i za tržišta Europske unije su u tijeku, a očekuje se dobivanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i njegovo naknadno lansiranje.

Konsolidirana dobit prije financijskih troškova, poreza i amortizacije (EBITDA) premašila je 13 milijuna eura i zabilježila rast od 6 posto, dok je konsolidirana neto dobit u iznosu od 7,8 milijuna eura porasla za 9 posto.

ALKALOID Grupa ima 2.910 zaposlenih, od čega 2.215 u S. Makedoniji, a 695 ih je zaposleno u kapitalno povezanim društvima u inozemstvu.

Cijena dionice ALKALOID AD Skoplje na oficijelnom tržištu Makedonske burze u razdoblju siječanj - ožujak 2024. godine kretala se od 295 do 340 eura ili prosječno 319 eura za jednu dionicu. 31. ožujka 2024. tržišna kapitalizacija tvrtke iznosila je 475 milijuna eura.

Skupština dioničara ALKALOID AD Skoplje je 1. travnja 2024. donijela Odluku o isplati dividende za 2023. godinu u iznosu od 8,78 EUR bruto ili 7,90 EUR neto po dionici, što u odnosu na isplaćenu dividendu po dionici za prethodnu godinu od 7,97 eura bruto, odnosno 7,17 eura neto, što je više za 10,2 %. Za isplatu dividende i poreza na dohodak kompanija će izdvojiti oko 12,6 milijuna eura.

25. svibanj 2024 18:56