Ukratko
StoryEditor

CroAI održao prvi meetup u Šibeniku: Umjetna inteligencija nam čuva vrijeme i stvara novac

04. Srpanj 2023.

Umjetna inteligencija danas je ono što je internet bio prije 30 godina, a kroz nekoliko desetaka godina bit će sastavni dio svakog aspekta naših života i svih industrija. S obzirom na to, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) okuplja stručnjake iz različitih područja - liječnike, umjetnike, pravnike, poduzetnike, inženjere, profesore, kako bi podijelili svoju perspektivu promjena koje AI donosi, načine na koje se prilagođavaju tim promjenama, prednosti novih tehnologija koje uočavaju, ali i potencijalne izazove s kojima se suočavaju. 

Nakon uspješnog meetupa u Splitu, prošloga tjedna održan je CroAI Meetup u Šibeniku, u prostoru kluba Azimut. CroAI želi proširiti rasprave, edukacije, razmjene iskustva i znanja, po cijeloj Hrvatskoj, tvrde iz Udruge.

Meetup je okupio paneliste iz potpuno različitih industrija, svakoga sa svojom jedinstvenom perspektivom promjena koje nam era AI tehnologija donosi. 

- Puno je mogućnosti koje nam AI donosi, prije svega, omogućuje nam nevjerojatno povećanje produktivnosti, što znači da nam štedi vrijeme, ali daje i veću priliku za zaradu. Osim toga, ostavlja nam i više vremena za uživanje u svemu onome što volimo - rekao je Hrvoje Bujas, uspješni poduzetnik i predsjednik UGP-a, a ujedno i osnivač prvog robotskog restorana u Hrvatskoj..

Perspektivu umjetnika pružila je Gorana Barišić Bačelić, Art Managerica i direktorica Tvrđave kulture Šibenik.

- Umjetnici su vrlo podijeljeni, dio njih je jako uzbuđen i aktivno koriste AI tehnologije u stvaranju novih umjetničkih djela, dok je drugi dio rezerviran, pomalo uplašen i odbija moderne tehnologije - objasnila je Barišić Bačelić.

Navela je kako je Tvrđava kulture u Šibeniku već dugo otvorena za različite primjene modernih tehnologija, uključujući i AI, i kako je to budućnost koja dodaje vrijednost. 

- AI tehnologije nam mogu efikasno pomagati s problemima koje imamo, na personalizirani način koji je u tom trenutku najoptimalniji. Zato ih trebamo koristiti u obrazovanju kao alat koji će ga učiniti još bolji, jer AI to i je - alat namijenjen tome da nam služi, a ne prijetnja - naglasio je Ivan Biliškov, izvršni direktor splitske tvrtke Codeasy i osnivač AI startupa Necogi, inženjer i stručnjak za umjetnu inteligenciju.

Martina Silov, izvršna direktorica CroAI-a, smatra da je otvorena rasprava nužna za napredak.

- Prije 20 godina AI je bio rezerviran samo za znanstvenike, prije 10 za inženjere, a danas je dio svakog sektora i tiče se svakog pojedinca. Zbog toga trebamo nastaviti razgovor koji uključuje sve dionike društva - rekla je Silov.

Za pozitivne promjene u društvu ne smijemo sjediti prekriženih ruku i čekati direktive ‘odozgo‘, već sami kroz svoje djelovanje i male zajedničke inicijative biti primjer promjene - tako mijenjamo društvo, zaključili su panelisti.

Meetup je organiziran u suradnji s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik i šibenskim klubom Azimut. 

26. travanj 2024 08:49