Ukratko
StoryEditor

HOK: Poskupljenje energije ugrozilo bi velik broj obrtnika

04. Rujan 2024.
plin hrvatska

Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je Ministarstvu gospodarstva zahtjev za nastavkom subvencija za troškove energije obrtnicima, te upozorila da bi izostanak tih mjera i poskupljenje energije ugrozilo njihovo poslovanje i opstanak.

HOK navodi da je dosadašnjom primjenom vladinih mjera spašen veliki broj obrtnika od prestanka poslovanja. 

Svako povećanje cijena energenata uzrokovat će novo lančano povećanje ulaznih troškova i to ne samo energije npr. za grijanje ili kao pogonske energije, već svih vrsta ulaznih troškova jer će više cijene rezultirati i povećanim cijenama svih ulaznih komponenti poslovanja i svih dobavljača, smatra HOK.

Upozorava kako je u takvim okolnostima narušena konkurentnost koja će dovesti do zatvaranja zbog neisplativosti poslovanja, pri čemu je jedina druga opcija prevaljivanje povećanih troškova na povećanje cijena proizvoda i usluga, što bi ugrozilo potrošače. Osim toga, ističe se, povećanje cijena ima granice nakon kojih potražnja zbog cijene drastično opada te za posljedicu opet ima prestanak poslovanja.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil kaže da je mjere za smanjenje troškova energije za obrtnike potrebno nastaviti, uz uvažavanje sadašnjih okolnosti, ali kako bi se i nadalje osigurala podrška njihovu poslovanju.

- Vlada je do sada u svakoj prilici pokazala da je partner hrvatskih obrtnika te se nadamo nastavku razumijevanja za specifične okolnosti u kojima obrtnici žive i rade, ali i razumijevanju što obrtništvo predstavlja za gospodarstvo i samo društvo. Ima nas gotovo 120 tisuća i zapošljavamo 14 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj, rastemo kontinuirano i značajno, ali nam treba stalna skrb i podrška - kaže Kratohvil.

15. rujan 2024 09:56