Ukratko
StoryEditor

Indija nudi najveći doprinos globalnom rastu u idućem desetljeću

26. Siječanj 2023.
Indijski paviljon na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu
U povodu proslave 74. Dana Republike Indije donosimo priču o Indiji, koja je bila u središtu pozornosti na upravo održanome Svjetskome ekonomskom forumu u Davosu

Nakon što je prije nekoliko dana svijet obišla vijest o tome kako je Indija postala najmnogoljudnija država svijeta, na godišnjem sastanku Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu sve su oči bile uprte u predstavnike toga brzorastućega azijskoga gospodarstva i najveće svjetske demokracije.

Globalni čelnici i ugledni ekonomisti u Davosu su hvalili snažnu sposobnost Indije da privuče globalna ulaganja zbog uzburkanih opskrbnih lanaca, a poznati ekonomist Kenneth Rogoff rekao je da će indijsko gospodarstvo nadmašiti ‘svoje kolege u nastajanju‘.

Visoki rast, umjerena inflacija

Na panelu koji se bavio temom indijskog puta prema gospodarstvu vrijednom 10 trilijuna dolara Ashwini Vaishnaw, ministar koji nadzire željeznice, komunikacije, elektroniku i informacijsku tehnologiju, istaknuo je četiri ključna čimbenika koja će donijeti promjenu: osiguravanje otpornoga gospodarstva uza stalnu stopu rasta od šest do osam posto, privlačenje velikog broja sudionika opskrbnog lanca uz korištenje lokalnih mogućnosti istraživanja i razvoja te digitalnu transformaciju i energetsku tranziciju. Upravo je potonja ujedno glavni prioritet indijskog predsjedanja G20.

Brza digitalizacija

Također, digitalna javna infrastruktura i njezino prihvaćanje među građanima daju Indiji jedinstvenu konkurentsku prednost ne samo zbog smanjenja troškova poslovanja već i zbog formalizacije gospodarstva i potpore financijskoj uključenosti te stvaranja novih poslovnih prilika. Startupovi su znatno porasli u posljednjih šest godina, a Indija je postala treći najveći ekosustav za takve tvrtke u svijetu. Tijekom protekle četiri godine (od fiskalne godine 2017. do 2018.) znatan je godišnji porast broja tvrtki jednoroga. Tako ih je u kolovozu 2022. u Indiji bilo ukupno 107.

Dodajmo još kako se očekuje da će Indija u ovoj godini ostvariti najbolje rezultate od svih velikih gospodarstava. Svjetska banka procjenjuje njezin rast na 6,6 posto, a uspije li zadržati svoj zamah, 2026. prestići će Njemačku kao četvrto najveće svjetsko gospodarstvo, 2032. trebala bi zauzeti treće mjesto, a do 2035. trebala bi postati tek treća zemlja s BDP-om od 10 trilijuna dolara, procjena je i londonskoga Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

15. travanj 2024 06:19