Ukratko
StoryEditor

Plinacro: Kako ubrzati pripremne poslove na izgradnji plinovoda Lučko-Zabok

12. Lipanj 2024.
Plinacro - Zagrebačka županija

Posjetom sjedištu Zagrebačke županije, nastavljeni su radni sastanci čelništva Plinacra s predstavnicima županija kroz koje će prolaziti plinovodi kojima će se omogućiti povećanje kapaciteta LNG-terminala na otoku Krku i transport 6,1 milijardu kubika plina godišnje prema hrvatskim potrošačima, te prema Mađarskoj i Sloveniji. 

No, da bi se izgradnja plinovoda dovršila u izuzetno kratkim planiranim rokovima valja ubrzati pripremne aktivnosti, osobito na imovinsko-pravnim poslovima, što je bila glavna tema sastanka Ivice Arara, predsjednika Uprave, Darie Krstičević, članice Uprave i Vedrana Špehara, pomoćnika predsjednika Uprave Plinacra sa Stjepanom Kožićem, županom Zagrebačke županije,  Damirom Tomljenovićem. zamjenikom župana, Marijom Kuzmić, pročelnicom Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ivicom Horvatinovićem pročelnikom Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu i Željkom Kučinić, ravnateljicom Zavoda za prostorno uređenje koji se održao 12. lipnja u prostorijama Zagrebačke županije. 

Predstavnici Plinacra upoznali su župana Kožića i njegove suradnike s već poduzetima aktivnostima na izgradnji četiriju plinovoda kojim će se omogućiti dodatna sigurnost opskrbe plinom u središnjoj i istočnoj Europi vrijedna 533 milijuna eura. Ta bespovratna sredstva  Plinacru se dodjeljuju iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost za „Jačanje plinske infrastrukture za izgradnju četiriju plinovoda:  Zlobin – Bosiljevo duljine 58 kilometara, Bosiljevo – Sisak duljine 101 kilometar, Kozarac – Sisak duljine 21 kilometar i  Zabok – Lučko duljine 36 kilometara. Izgradnja plinovoda Zlobin-Bosiljevo započela je prošle godine dok Plinacro na području Zagrebačke županije započinje pripremne aktivnosti i izgradnju 20 km dugačkog dijela plinovoda Lučko – Zabok. Preko tih plinovoda plin s LNG terminala na otoku Krku transportirat će se prema Sloveniji i Mađarskoj i drugim zemljama jugoistočne Europe te smanjiti ovisnost o ruskom plinu i u konačnici povećati sigurnost opskrbe Hrvatske i tih dijelova Europe.

Župan Kožić upoznao je predstavnike Plinacra s mogućnostima i kadrovskim potencijalima nadležnih ureda koji će se uključiti u pripremne poslove koje prethode realizaciji ovih velikih infrastrukturnih projekata. Poduzet će se sve nužno da se izuzetno kratki rokovi ispoštuju i plinovodi izgrade u planiranim rokovima. 

17. lipanj 2024 13:42