Ukratko
StoryEditor

U novom broju čitajte o mikrotvrtkama koje su danas mali kupac, a sutra možda strateški partner

29. Svibanj 2024.

Iako su svi pojedinačno mali, kupovni potencijal sastoji se od njihove mase (prema DZS-u, subjekata s manje od deset zaposlenih bilo je 89 posto potkraj prošle godine), pa se distributeri i veleprodajni odjeli često fokusiraju upravo na njih jer, kako poručuju iz M SAN Grupe, svaka mala tvrtka nosi potencijal rasta i može postati veliki klijent, zato smo ovotjednu temu broja posvetili upravo mikrotvrtkama koje su danas mali kupac, a sutra možda strateški partner ili jednorog.

Dva od pet radnika u građevinskom sektoru su stranci, a u vrijeme visoke sezone sličan omjer stranih i domaćih radnika vlada i u turizmu. Procjenjuje se da je lani u Hrvatskoj radilo oko 120 tisuća stranih radnika, a s obzirom na to da su ove godine već u prva četiri mjeseca izdane 72 tisuće dozvola, broj stranaca na radu u Hrvatskoj još će narasti. Dok je poslodavcima radna snaga nasušna, u predizbornoj kampanji s desne strane političkog spektra mogli su se čuti razni prijedlozi o smanjenju broja stranih radnika. Pozabavili smo se temom kakve bi to posljedice imalo na hrvatsko gospodarstvo.

Kada smo već kod hrvatskog gospodarstva, Liderov je glavni urednik Miodrag Šajatović u ovotjednoj kolumni izdvojio izazove s kojima se treba pozabaviti novi ministar gospodarstva.

Nadalje, za koji se dan održavaju vjerojatno prvi europski izbori na koje pozornost obraća i običan puk, jer su ovoga puta jasna vizija i konkretna rješenja doista nužni, ne samo za sukobe koji bijesne u susjedstvu nego i za suvislu ekonomsku politiku, koja praktički ne postoji od financijske krize. Je li itko u EU-u sposoban za takav zadatak, ulazimo li u treći svjetski rat, u kakav ćemo geopolitički svijet uskoro zakoračiti, uz koju cijenu, propitali smo politologinju i geopolitičku analitičarku sa Sveučilišta Libertas Jadranku Polović.

Za novo smo tiskano i digitalno izdanje razgovarali i s pučkom pravobraniteljicom Tenom Šimonović Einwalter, analizirali smo Grupu Kutjevo, a donosimo vam i poduzetničku priču o tvrtki BeeHive Smart Gadgets iza koje stoje Petar Janičić i Aleksandar Selakov. U novom izdanju vam donosimo i poseban prilog Upravljanje rizicima. 

03. srpanj 2024 05:17