Ukratko
StoryEditor

‘Vizionar godine‘ dovodi Zacka Kassa, jednog od kreatora ChatGPT-ja

25. Siječanj 2024.
Zack Kass

Umjetna inteligencija (AI) transformativna je tehnologija koja redefinira temelje poslovanja i funkcioniranja društva, a gdje su najveće prilike za naše kompanije, poduzetnike, javni sektor i za Hrvatsku, otkrit će Zack Kass, AI stručnjak i inovator koji je u kompaniji OpenAI kroz razvoj ChatGPT-ja strateški osmišljavao jednu od najvećih tehnoloških inovacija posljednjih desetljeća, a koji i danas savjetuje neke od najvećih svjetskih kompanija te Bijelu kuću. Kass se s obzirom na 14-godišnje iskustvo na području umjetne inteligencije u globalnoj tehnološkoj zajednici smatra jednim od najupućenijih ljudi u razvoj AI-ja, a predavanje će održati u sklopu tportalove konferencije Vizionar godine, koja će se održati 14. veljače u zagrebačkoj Laubi te okupiti 200-tinjak istaknutih pojedinaca iz svih sfera društva.

Prema istraživanju uglednih sveučilišta Stanford i MIT, korištenjem ChatGPT-ja i sličnih generativnih AI alata kompanije mogu povećati produktivnost zaposlenika za čak 14 posto te paralelno poboljšati njihovo zadovoljstvo. Takav skok produktivnosti donosi novu revoluciju u gospodarstvu i otvara neslućene mogućnosti u svim sferama ljudskog djelovanja. Prema McKinseyju, tehnologija generativne umjetne inteligencije već stvara 4,4 bilijuna dolara dodane vrijednosti gospodarstvu na godišnjoj razini, a korištenje potencijala AI tehnologije tek je na početku.

- U velikoj priči naše društvene evolucije, umjetna inteligencija nije samo poglavlje, već ključna prekretnica. Uz suradnju i zajedničku viziju, možemo osigurati da transformativna moć umjetne inteligencije odjekne u svakom kutku našeg društva. Najviše me vesele mogućnosti primjene AI-ja u zdravstvu i obrazovanju, jer AI bi mogao svima s pristupom internetu, bilo gdje se nalazili na svijetu, omogućiti privatnog učitelja i privatnog liječnika, što će, u slučaju da AI tehnologija bude jednakomjerno raspoređena, povećati životni standard. Dodatno, smatramo da će svijet doživjeti veliku deflaciju cijena proizvoda i usluga jer ćemo moći proizvoditi i ponuditi stvari i usluge po nižim troškovima - izjavio je Zack Kass te je u najavi dolaska u Hrvatsku poručio da je hrvatski tehnološki ekosustav, obilježen porastom digitalnih inovacija i poduzetništva, zaista impresivan.

- Hrvatska je dio šireg europskog krajolika koji prednjači u tehnološkom napretku, posebno u fintechu. Europske tehnološke tvrtke sve više igraju ključnu ulogu u postavljanju globalnih tehnoloških trendova, vođene predanošću inovacijama, etičkim standardima i održivom razvoju - dodao je Kass.

Uz predavanje Kassa, na konferenciji Vizionar godine ponovno će biti proglašeni vizionari, pojedinci koji su svojim radom, uspjesima i zalaganjem u prošloj godini stvorili nove mogućnosti te prilike koje donose dodanu vrijednost i oplemenjuju cijelo društvo. Priznanja će se dodijeliti najistaknutijim pojedincima iz pet kategorija: gospodarstvo, tehnologija, društvo, kultura i sport, uz proglašenje krovnoga Vizionara godine.

Između pet finalista iz svake kategorije Vizionare godine izabrat će eminentni žiri sastavljen od istaknutih lidera iz biznisa i svih segmenata društvenog života: Irena Weber, Boris Vujčić, Christoph Schoefboeck, Kostas Nebis, Željko Lovrinčević, Roberto Kutić, Boris Jokić, Ivana Gažić, Martina Dalić i Renato Baretić.

28. travanj 2024 00:30