Ukratko
StoryEditor

Volvo odustaje od prodaje samo električnih automobila do 2030.

05. Rujan 2024.
Volvo Cars, logo

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars odustao je od plana prema kojem je od 2030. godine trebao prodavati isključivo vozila na električni pogon i sada namjerava zadržati u ponudi i neke hibridne modele s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Potražnja za električnim vozilima posustaje, djelomice zbog manjka cjenovno pristupačnih modela i sporog postavljanja punionica, te negativnih posljedica europskih i američkih carina na električne automobile proizvedene u Kini.

U takvim je uvjetima Volvo Cars u srijedu objavio da je promijenio plan pa će od 2030. potpuno električni automobili činiti oko 90 posto njegove ponude, a preostalih 10-ak posto bit će takozvani blagi hibridi, koji koriste struju samo kao nadopunu motoru s unutarnjim izgaranjem.

Uprava ističe da je promijenila plan zbog promjenjivih uvjeta na tržištu i zbog zahtjeva kupaca.

- To je pragmatičan pristup... kojim ćemo pomoći našim kupcima da se otisnu na put pune elektrifikacije, koja će za mnoge među njima, na mnogim tržištima, biti postupan proces - objasnio je Erik Severinsson, voditelj strategije i glavni direktor za proizvode.

Od 2025. elektrificirani automobili, uključujući potpuno električna vozila i hibride, trebali bi po novom činiti između 50 i 60 posto prodaje. Prema ‘starom‘ planu, potpuno električni automobili trebali su od iduće godine činiti najmanje polovinu prodaje, a ostatak hibridi.

- Čvrsto vjerujemo da je naša budućnost električna. No, jasno je da prijelaz na elektrifikaciju neće biti linearan i da kupci i tržišta imaju vlastiti tempo -  rekao je izvršni direktor Jim Rowan.

U odvojenom priopćenju švedska kompanija navela je da će plug-in hibridi biti glavni motor rasta njegove dobiti, najavivši i obnovu hibridnog modela sportskog terenca XC90.

Val potražnje za hibridnim automobilima pokrenuo je strateški zaokret u sektoru koji je bio namjeravao postupno izbacivati hibride iz ponude i zamijeniti ih potpuno električnim vozilima.

Toyota je posebno spora u tom prijelazu i kupcima kontinuirano nudi nove hibridne modele. I Renault je objavio da i dalje planira na tržište lansirati nove hibridne modele.

Hibridni su automobili praktičniji i često cjenovno prihvatljiviji, a vozačima prištede i razmišljanje o razmaku između punjenja.

Kompanije se tako vraćaju hibridima, iako ih vlade nastoje potaknuti da što prije izbace iz ponude vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, primjećuje Reuters.

05. rujan 2024 12:30