Zeleno i digitalno
StoryEditor

Europski proizvođači solarnih panela traže pomoć, najavljuju zatvaranje pogona

31. Siječanj 2024.
Istra Premium Camping Resort, solarni paneli

Europski proizvođači solarnih panela zatražili su od Europske unije hitne mjere pomoći kako bi sačuvali proizvodnju u uvjetima jeftinog kineskog uvoza, pokazalo je pismo koje je Reuters imao na uvid.

Skupina europskih proizvođača solarnih panela najavilo je zatvaranje pogona, ukazujući na val uvoza i preveliku ponudu dijelova koji su se nagomilali u europskim skladištima, prisilivši ih da snize cijene.

Švicarski Meyer Burger planira tako zatvoriti gubitaški pogon u Njemačkoj ako od vlade ne dobije obećanu pomoć.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, udruga ESMC upozorila je da bi europski proizvodni kapaciteti mogli biti više nego prepolovljeni u roku od nekoliko tjedana ako im EU hitno ne pomogne.

- U idućih četiri do osam tjedana glavni proizvođači fotonaponskih modula u EU i njihovi europski dobavljači spremaju se zatvoriti proizvodne linije ako odmah ne budu poduzete značajne krizne mjere -  upozorila je udruga u pismu datiranom 30. siječnja.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima.

Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme "zaštite", poput carina i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

Europa se ubrzano okreće energiji Sunca i lani je instalirala rekordnih 56 GW novih solarnih kapaciteta za proizvodnju struje.

Proširenje kapaciteta igra važnu ulogu u zaštiti klime, ali se uvelike oslanja na uvoz dijelova iz Kine. Zato drugi sektori kritiziraju prijedlog o carinama, upozoravajući da bi mogle poremetiti opskrbu iz Kine i potencijalno zakočiti uvođenje zelene energije.

26. travanj 2024 05:15