Zeleno i digitalno
StoryEditor

Fondu za okoliš 10,86 milijuna eura za program ugradnje solara u obiteljske kuće

13. Prosinac 2023.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) će u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplatiti 10,86 milijuna eura radi provedbe programa poticanja ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, odlučila je Vlada na sjednici u srijedu.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović, koji je po novom vršitelj dužnosti ministra u tom ministarstvu, istaknuo je da Hrvatska ima ambiciozne ciljeve kada je riječ o udjelu obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji, pri čemu veliki doprinos može doći od instaliranja solarnih elektrana koje proizvode električnu energiju za samoopskrbu građana.

Kako je napomenuo, HROTE prihode ostvaruje po više osnova, namijenjeni su promicanju OIE-a, no iz navedenih sredstava se preko HROTE-a ne mogu promicati projekti vezani uz ugradnju solara u obiteljske kuće.

Zbog toga je Vlada donijela odluku da HROTE Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplati 10,86 milijuna eura za provedbu ‘Programa poticanja ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama‘.

– Ovo je jedna od mjera koja se može vrlo brzo provesti i koja može povećati udio OIE-a i osigurati građanima cjenovno prihvatljiviju energiju i sudjelovanje na tržištu energije – rekao je Bujanović.

Vlada je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dala suglasnost za sklapanje sporazuma sa Slovenijom o statističkom prijenosu električne energije iz OIE-a.

Kako stoji u odluci, Hrvatska je u 2022. godini imala veći udio OIE-a te je u mogućnosti dati svoj doprinos članici koji isti treba nadomjestiti. Shodno tome, nadležno ministarstvo Republike Slovenije je uputilo zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za kupnjom statističkog prijenosa 1.193 gigavatsata (GWh) energije iz obnovljivih izvora, koji odgovara iznosu od 10,89 milijuna eura.

Temeljem sporazuma, Slovenija će navedena sredstva doznačiti HROTE-u, napomenuo je Bujanović.

Upostavljanje državnih trajektnih i brodskih linija

Vlada je na sjednici donijela i odluku o uspostavljanju 15 državnih trajektnih linija, 12 brzobrodskih i pet brodskih linija.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je izvijestio da se državne linije uspostavljaju nakon provedenog javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću radi iskazivanja interesa otočnog stanovništva i brodara, a za koje je utvrđeno da se opći gospodarski interes ne može ostvariti bez nametanja obveze javne usluge svim brodarima, odnosno bez sklapanja ugovora o javnoj usluzi, a za koje uskoro ističe ugovor o javnoj usluzi.

Kako je naveo, budući da su 22 ugovora o javnoj usluzi i dalje na snazi te ugovoreni rok nije pred istekom, odlukom se uređuje da se linije koje nisu navedene u odluci smatraju državnim linijama do isteka ugovora o koncesiji, odnosno o javnoj usluzi.

Nadalje, odlukom se zadužuje Agencija za obalni linijski promet da najkasnije šest mjeseci prije isteka ugovora o koncesiji, odnosno ugovora o javnoj usluzi provede javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću radi iskazivanja interesa otočnog stanovništva i brodara te utvrdi da li se opći gospodarski interes može ostvariti bez nametanja obveze javne usluge svim brodarima, odnosno bez sklapanja ugovora o javnoj usluzi, napomenuo je Butkoivć.

Kako stoji u odluci objavljenoj na internetskoj stranici Vlade, u državnom proračunu za 2024. godinu te projekcijama za 2025. i 2026. godinu planirat će se sredstva za isplatu naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prometa – u iznosu od 58,2 milijuna eura za 2024. godinu, 58,7 milijuna eura u projekciji za 2025. godinu i 59,8 milijuna eura u projekciji za 2026. godinu.

Odluka o državnom poticanju stambene štednje

Također, donijeta je i odluka o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2024. godini.

Kako je rekao ministar financija Marko Primorac, iznos postotka državnih poticajnih sredstava se izračunava po zakonu propisanoj formuli, pri čemu on za iduću godinu iznosi 1,8 posto, a taj postotak se primjenjuje na uplatu za stambenu štednju do najviše 663,61 eura. Tako iz odluke proizlazi da građanima koji u idućoj godini uplate 663,61 euro stambene štednje država će dati 11,94 eura poticaja.

26. travanj 2024 04:31