Zeleno i digitalno
StoryEditor

IAE: Trošimo ugljena više nego ikad prije

15. Prosinac 2023.
ugljen list

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je kako je u 2023. godini globalna upotreba ugljena dosegla svoju rekordnu razinu, jer je potražnja u gospodarstvima u nastajanju i razvoju i dalje velika.

Predviđa se da će konačni rezultati za ovu godinu pokazati porast potražnje za ugljenom za 1,4 posto, premašujući 8,5 milijardi metričkih tona po prvi put ikad, jer se očekuje rast potrošnje u Indiji za 8 posto i Kini za 5 posto zbog rastuće potražnje za električnom energijom i slabe proizvodnje iz hidroenergije, napisala je IEA u izvješću.

Međutim, u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama upotreba ugljena trebala bi pasti za oko 20 posto, navode.

IEA ne očekuje pad upotrebe ugljena do 2026. kada se nadaju da će veliko proširenje kapaciteta obnovljivih izvora energije pomoći u smanjenju upotrebe za 2,3 posto u usporedbi s razinama iz 2023.

Međutim, predviđa se da će globalna potrošnja ostati znatno iznad 8 milijardi metričkih tona i u 2026. godini, iako bi se prema ciljevima iz Pariškog sporazuma upotreba ugljena do tada treba drastično smanjiti.  Očekuje se da će Kina činiti više od polovice globalne ekspanzije obnovljivih izvora energije u sljedeće tri godine, što će uzrokovati pad potražnje za ugljenom u zemlji 2024. i stagnaciju do 2026., objavila IEA.

Očekuje se da će ove godine Kina, Indija i jugoistočna Azija činiti tri četvrtine globalne potrošnje ugljena, u odnosu na jednu četvrtinu 1990. godine, pri čemu se očekuje da će potrošnja u jugoistočnoj Aziji zasjeniti SAD i EU 2023. godine, navodi se u izvješću.

Do 2026. Indija i jugoistočna Azija jedine su regije u kojima se očekuje značajan porast potrošnje ugljena, navodi se u izvješću.

03. svibanj 2024 18:14