Zeleno i digitalno
StoryEditor

Pliva i E.ON u Savskom Marofu predstavili trenutno najjaču solarnu elektranu u RH

18. Svibanj 2023.
foto Lider

Pliva i E.ON u četvrtak su svečano pustili u rad solarnu elektranu u Savskom Marofu na Plivinoj proizvodnoj lokaciji, za koju su naglasili da je trenutno najjača u Hrvatskoj s instaliranom snagom 9,71 megavata i koja će podmiriti 30 posto Plivinih godišnjih potreba za energijom na toj lokaciji.

Na tom su zajedničkom projektu Pliva i E.ON radili zadnjih godinu dana. Elektrana je izgrađena i već ranije puštena u rad te priključena na sustav HEP-a, a iako ni s jedne strane nisu naveli iznos te investicije rekli su da je ‘financirana ugovorom o kupoprodaji energije, odnosno ugovorom tipa PPA (power purchasing agreement)‘.

Elektrana se prostire na 60 tisuća kvadratnih metara, po čemu nije najveća u Hrvatskoj, ali je trenutno najjača po instaliranoj snazi u više od 17,8 tisuća solarnih panela.

- U izgradnji elektrane su korištene najmodernije solarne tehnologije i Plivi će godišnje donijeti uštede na energiji više od 20 posto - istaknuo je predsjednik uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan, naglasivši da je to važan dio njihove strategije održivog i zelenog poslovanja te da su sretni što time pridonose i ostvarivanju ESG (održivih) ciljeva i Hrvatske i u EU.

- Pliva već koristi obnovljive izvore energije i reciklira sve što može u proizvodnji, ali ovo je velik dan i uspjeh za nas. Hvala E.ON-u na suradnji, a posebice jer na lokaciji Savski Marof trebamo puno energije. Vjerujemo da ćemo takvim i sličnim ulaganjima kao i naša matična Teva i prije 20230. smanjiti za trećinu ugljični otisak i prije postavljenog cilja tj. prije 2030. - poručila je voditeljica lokacije Plive u Savskom Marofu Romana Šantar.

Iznijela je da su Teva i Pliva jake u proizvodnji generičkih lijekova koje u svijetu koristi više od 200 milijuna ljudi na 60 tržišta.

Prihod Teve je u 2022. iznosio 15 milijardi američkih dolara i zapošljavala je u svijetu 37 000 ljudi, od kojih je 2 800 u Plivi, za koju nisu naveli prihode za 2022., ali su rekli da je trend pozitivan.

Suradnjom s Plivom jako je zadovoljan i predsjednik uprave E.ON Hrvatska Andreas Roring, koji je svima zahvalio i čestitao na poslu, dodavši da djeluju na 15 tržišta, među kojima je i Hrvatska.

- Zadovoljni smo što i kupci u Hrvatskoj prepoznaju sve više potrebu za ulaganja u energetiku, solari su veliki potencijal i budućnost, a pridonose ne samo održivosti nego i uštedama te većoj zaštićenosti od tržišnog rasta cijena energije. Vjerujemo da će tako i Pliva sada biti zaštićenija od toga - kazao je Roring.

Ocijenio je, kao i direktor sektora u E.ON Hrvatska te njihove tvrtke E.ON Solar (koja je sudjelovala u izgradnji) Vedran Belamarić da je suradnja sa HEP-om bila dobra, te vjeruju da će to biti poticaj i drugim kompanijama u Hrvatskoj, u kojoj je trenutno, dodao je Belamarić, ukupno instaliranih 200 MW u solarnim elektranama.

- To još nije dovoljno, može se i puno više, ali potrebno je više investicija, više digitalizacije te ubrzati i bolje objasniti procedure za brže puštanje solarnih elektrana u rad - smatra Belamarić.

Kazao je i da je E.ON-u Plivina solarna elektrana stota u Hrvatskoj te da rade na još 70-ak, i da to planiraju i nastaviti, a da trenutno imaju oko 35 do 40 posto tog tržišta u Hrvatskoj.

Na svečanosti u Savskom Marofu bili su i predstavnici lokalnih vlasti te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, kao i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren te eurozastupnik Tomislav Sokol.

18. travanj 2024 21:46