Zeleno i digitalno
StoryEditor

Supernova trgovački centri u Sisku koristit će električnu energiju iz obnovljivih izvora

19. Rujan 2022.
supernova sisak west

Supernova grupa putem programa ‘Energija i klimatske promjene‘ provest će projekt izgradnje solarnih elektrana u Sisku vrijedan gotovo 5 milijuna kuna

Tvrtki Supernova projekti kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj, točnije u Sisku. Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a koji će kroz postavljanje solarnih elektrana na Supernova centre u Sisku doprinijeti ciljevima Europskog zelenog plana.

Tvrtke članice Supernova grupe – Supernova projekti i Supernova Sisak West te partnerska tvrtka Sirius Sisak East planiraju realizaciju tri pilot projekta izgradnje integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West. Realizacija projekta trajat će godinu dana. Jedan od glavnih ciljeva projekta je promicanje uporabe održivih izvora energije u sektoru trgovine kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, povećala sigurnost opskrbe i doprinijelo ciljevima Europskog zelenog plana.

Najnovija investicija slijed je zelene tranzicije Supernova grupe i njezinih partnera kroz korištenje električne energije iz fotonaponskih elektrana i u ostalim Supernova centrima u Hrvatskoj gdje će to biti moguće. U realizaciju je odnedavno krenuo projekt u Šibeniku dok se na objektima u Karlovcu i Buzinu odrađuju pripremni radovi.

Ukupna vrijednost najnovijih projekata na Supernova centrima u Sisku iznosit će više od 628 tisuća eura odnosno gotovo pet milijuna kuna. Sredstvima Europskih fondova sufinancirat će se 41,64 posto ukupne vrijednosti projekta što je nešto manje od 2 milijuna kuna točnije 261.564,08 eura dok će ostatak troškova biti podmiren vlastitim sredstvima prijavitelja i partnera.

Projektnim prijedlogom planirana je izgradnja triju integriranih fotonaponskih elektrana, SE Sisak East te SE-1 Sisak West te SE-2 Sisak West ukupne instalirane snage 722,42 kWp koje će proizvoditi 751.224 kWh/god obnovljive energije. Sukladno ostvarenom povećanju proizvodnje energije iz OIE projekt doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova u iznosu od 119,14 tCO2/god. Zahvaljujući ugradnji solarnih panela trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a trgovački centar Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz obnovljivih izvora energije. 

- S projektom zelene tranzicije i prelaskom na vlastite izvore energije započeli smo prije nekoliko godina i osobito me raduje činjenica da ćemo ga realizirati i u Hrvatskoj, nama poslovno iznimno važnom tržištu. Trenutno s energijom koja je proizvedena na krovovima naših trgovačkih centara pokrivamo više od 35% energije potrebne za njihov rad i opskrbljivanje. S ovom gotovo pet milijuna kuna vrijednom investicijom u Sisku te sveukupnom realizacijom zelenog i održivog programa naše grupacije, zajedno s našim projektnim partnerima, pomoći ćemo u smanjenju onečišćenja okoliša i poboljšanju kvalitete života u svim sredinama i zemljama u kojima djeluju i posluju Supernova centri u skladu s visokim ekološkim standardima - izjavio je Markus Pinggera, izvršni direktor Supernova Grupe.

Trgovački centri bilježe sve veću potrebu za električnom energijom, stvarajući tako ogromne troškove za opskrbu energentima što negativno utječe na poslovanje i rast emisija stakleničkih plinova. Vodeći se načelima održivog rasta te odgovornog upravljanja, Supernova grupa i njezini projektni partneri - Supernova Sisak West i Sirius Sisak East te norveška tvrtka Åpenhet, žele zamijeniti uporabu konvencionalnih goriva koja se koriste za rad centara s ekološki povoljnijom i obnovljivom energijom sunca. Cilj je povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije.

Od samih početaka, a osobito kroz posljednjih nekoliko godina Supernova Grupa usmjerena je prema zelenoj budućnosti, a temelj njihovog poslovanja leži u održivom i ekološki prihvatljivom razvoju, koji je poduprt programom održivosti Supernova Green Dot. Cilj programa je optimizirati poslovne prakse i postići potpunu ugljičnu neutralnost do 2028. godine.  Supernova Green Dot program temelji se na LED tehnologiji, programu energetske učinkovitosti i opremanju fotonaponskih elektrana za proizvodnju vlastite električne energije.

U Sloveniji i Austriji do sada su implementirane 23 solarne elektrane na krovovima Supernova trgovačkih centara, a do kraja 2023. Supernova grupa planira uspostaviti 56 novih solarnih elektrana unutar grupe.

Realizacija projekta u Supernova centrima u Sisku dovest će do povećanja instaliranih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Supernova grupa tako će doprinijeti širenju implementacije solarnih elektrana unutar Hrvatske te jačanju kapaciteta za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije. Nositelj projekta je tvrtka Supernova projekti d.o.o., a partneri su tvrtka Supernova Sisak West d.o.o., vlasnik trgovačkog centra Supernova Sisak West i članica Supernova grupe, zatim tvrtka Sirius Sisak East d.o.o. vlasnik trgovačkog centra Supernova Sisak East te norveška tvrtka Åpenhet.

Programom Energija i klimatske promjene upravljaju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Uprava za europsku teritorijalnu suradnju. Donatorski partneri na programu su Island, Lihtenštajn i Norveška.

14. travanj 2024 11:47