Život
StoryEditor

Holivudski glumci postigli sporazum sa studijima i prekinuli štrajk

09. Studeni 2023.
Štrajk u Hollywoodufoto Shutterstock

Holivudski glumci su postigli sporazum s većim studijima radi okončanja dvaju štrajkova koji su potresli industriju zabave nakon što su scenaristi i izvođači počeli tražiti veće plaće u doba streaming servisa.

Obustava rada u trajanju od 118 dana službeno će završiti nakon ponoći, rekao je sindikat SAG-AFTRA u priopćenju u srijedu nakon što je njegov odbor za pregovaranje jednoglasno podržao dogovor s Walt Disneyjem, Netflixom i drugim tvrtkama.

Trogodišnji ugovor, čija vrijednost iznosi više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne plaće i nove dodatke koje će plaćati streaming servisi, rekao je sindikat.

Dogovor također predviđa zaštitu od nedozvoljenog korištenja fotografija generiranih umjetnom inteligencijom, područjem koje je zabrinulo izvođače jer se boje da će ih zamijeniti "digitalni dvojnici".

- Postigli smo ugovor koji će članovima SAG-AFTRA iz svake kategorije omogućiti izgradnju održivih karijera -  rekao je sindikat u poruci svojim članovima.

Predsjednica sindikata i zvijezda serije "Dadilja" Fran Drescher je na društvenoj mreži Instagram napisala: "Uspjeli smo! Dogovor od milijun dolara!"

Kraj štrajka glumaca znači da Hollywood opet može početi proizvoditi u punom kapacitetu po prvi put od svibnja kada su filmski i televizijski scenaristi započeli štrajk.

Nacionalni odbor SAG-AFTRA-e će raspravljati o sporazumu u petak, a sindikat je rekao da će daljnje pojedinosti objaviti nakon tog sastanka. Konačno glasanje o ratifikaciji se očekuje u narednim tjednima.

09. prosinac 2023 06:57