Život
StoryEditor

Muskova era: Drastično porastao govor mržnje na Twitteru

05. Prosinac 2022.
Elon Musk

Elon Musk je rezultate istraživanja neprofitne organizacije Center for Countering Digital Hate proglasio potpuno lažnim

Netom prije dramatične akvizicije Twittera, Elon Musk je s fanovima dijelio frustracije u vezi cenzure i moderiranja sadržaja na društvenim platformama. Tada je obećao da će stvoriti okruženje u kojem se smije govoriti što se želi - ‘inkluzivnu arenu slobode govora‘, pazeći, dakako, da se slobodno iznošenje mišljenja ne pretvori u govor mržnje.

No, ako je suditi prema New York Timesu, odnosno istraživanju londonske neprofitne organizacije Center for Countering Digital Hate, govor mržnje, odnosno broj rasnih, homofobnih i antisemitskih uvreda se povećao.

Muskov demantij

Istraživanje u kojem su se služili analitičkim alatom Brandwatch, pokazalo je da se broj rasističkih uvreda (posebno prema afroameričkoj rasi) povećao s prosječnih 1282 tweeta dnevno na oko 3900, dok su objave protiv gay muškaraca (dnevni prosjek je od 2506 do 3946) i transrodnih osoba (3159 do 5117) porasli za više od 60 posto.

The Anti-Defamation League (Liga protiv klevete) koja je objavila posebno izvješće o mržnji na Twitteru, navela je da su se antisemitski tweetovi povećali za 40,6 posto te za to direktno krive Elona Muska i njegovu politiku moderiranja sadržaja. Prozvani Elon Musk je rezultate spomenutih istraživanja  demantirao te ih proglasio potpuno lažnim. Podijelio je vlastito istraživanje i napomenuo da će odjel koji se bavi sigurnošću na društvenoj platformi uskoro javnosti predstaviti istinite i relevantne podatke.

23. travanj 2024 21:21