Život
StoryEditor

Na sajmu HoReCa Adria po prvi puta kvalifikacije za svjetsko prvenstvo pizzaiola i natjecanje barista Crush the Rush

07. Listopad 2024.
Ovogodišnji HoReCa Adria sajam, koji se održava od 24. do 26. listopada na Zagrebačkom velesajmu, donosi dva nova natjecanja za ugostitelje – hrvatske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pizzaiola i Crush the Rush za bariste

Prvog dana sajma, u četvrtak, 24. listopada najbolji hrvatski pizzaioli natjecat će se za ulazak na Svjetsko prvenstvo u Parmi u Italiji, 2025. godine.

Kvalifikacijsko natjecanje posvećeno je klasičnoj pizzi i okupit će najbolje hrvatske pizzaiole, koji će imati 12 minuta da pokažu svoje vještine u pripremi, pečenju i okusu pizze, koristeći vlastito tijesto i sastojke. Naglasak je na kreativnom korištenju namirnica, tehničkim performansama kojima svaki dobar pizzaiolo mora vladati, urednosti i higijeni na radnom pultu te zanimljivoj prezentaciji pizze pred stručnim sucima.

Natjecanje organizira Pizza New Spa u suradnji s časopisom Pizza e Pasta Italiana, inače organizatorima Svjetskog prvenstva za pizzaiole koje se svake godine održava u Italiji.

Crush the Rush – novo natjecanje za bariste

Dan kasnije, u petak, 25. listopada slijedi Crush the Rush – dinamično natjecanje koje okuplja timove barista. Svaki tim, sastavljen od tri člana, suočit će se s izazovom pripreme osam različitih napitaka od kave u ograničenom vremenu. Timovi se sastoje od Bariste (Shot-Packer), zaduženog za espresso, Milk Pony (Steamer), koji se brine za napitke s mlijekom i latte art, te Runnera (Transporter), koji dostavlja napitke sucima.

Sudionici će kavu pripremati na profesionalnim uređajima La Marzocco, lidera u svijetu kave koji je originalno osmislio ovo natjecanje, dok je partner natjecanja je renomirani brend kave Hug & Punch.

Ekskluzivni pizza masterclassovi

Uz natjecanja, sajam nudi i dva ekskluzivna pizza masterclassa pod vodstvom višestrukog svjetskog prvaka Graziana Bertuzza.

U petak, 25. listopada, Bertuzzo će polaznicima otkriti tajne ručno rađenog tijesta i tradicionalnih dodataka, dok će u subotu, 26. listopada, predstaviti posebne tehnike pripreme odležanih tijesta.

Polaznici će naučiti o različitim vrstama žitarica, kako odabrati najbolje brašno, ulozi vode i vrste kvasaca u fermentaciji te kako pravilno koristiti opremu poput miješalica za tijesto i peći.

Podsjetimo, natjecanja pizzaiola i Crush the Rush, kao i pizza masterclassovi se održavaju u sklopu sajma profesionalne opreme za hotele, turizam i ugostiteljstvo HoReCa Adria, u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma.

Na sajmu će nastupiti preko 250 izlagača, koji će predstaviti najnovije proizvode i usluge za nadolazeću turističku sezonu 2025., a očekuje se više od 10.000 posjetitelja, hotelijera, ugostitelja i vlasnika kuća za odmor iz Hrvatske i regije.

Glavni pokrovitelj sajma je Metro, dok su partneri sajma Hrvatska obrtnička komora i Hug & Punch.

Organizator sajma HoReCa Adria

Sajam je projekt časopisa Turizam info, pokrenut s ciljem da na jednom mjestu poveže dobavljače iz sektora turizma s hotelijerima, vlasnicima kuća za odmor, restoraterima, ugostiteljima i svima ostalima koji se bave turizmom, a koji će na sajmu moći vidjeti nove trendove i tehnologije te razmijeniti iskustva.

11. listopad 2024 05:45