Život
StoryEditor

Poduzetnici čitaju: Sanja Drakulić preporuča ‘Glumu‘ Bore Stjepanovića

01. Listopad 2022.
Sanja Darkulić, Duart

Knjiga Bore Stjepanovića daje disciplinu i preciznost poslu koji mnogi smatraju igrom. Gluma može izgledati zabavno, ali iza toga stoji doista mnogo detaljnog i posvećenog rada

Zahvaljujući trima knjigama glumca i profesora Bore Stjepanovića 'Gluma I – III' Sanja Drakulić, direktorica digitalne platforme za filmsku industriju Duart, naučila je što znači gluma i kako se ona može vrlo jednostavno definirati. U glumačkom poslu, koji kod Drakulić obuhvaća i odabir glumaca​ (casting), posebice u filmskoj industriji, imala je i još ima mnogo nepoznanica jer se mnogo toga temeljilo na vlastitom dojmu i neodređenosti.

Stoga je zahvaljujući ovoj knjizi pronašla pravu dozu teorije koja joj je trebala da odredi dobro i loše, usavrši svoj zanat, znanje, vještinu, argumentira dojmove te da to znanje lakše i jednostavnije prenese na druge. Također joj je dala disciplinu i preciznost u poslu koji je do tada smatrala igrom. Još joj je sve, naravno, zabavno i uživa u tome, ali iza toga stoji doista mnogo detaljnog i posvećenog rada.

Biti ovdje i sada

Za Drakulić je fascinantno kako se sa samo s tri upute o krugovima pozornosti – uskim, srednjim i širokim – mogu poboljšati izvedba i glumački karakter te usto više uživati u svojoj izvedbi, ali i tuđoj. To je ono zbog čega, prema njezinu mišljenju, dobri glumci drže pozornost gledatelja i zbog čega se kaže da je izvedba bila dobra.

– Važna je i prisutnost, biti sada i ovdje. O tome ne govore samo glumci. Treća stvar koju bih istaknula jest pojam 'scenska istina'. Knjiga prepričava anegdotu o glumcu koji je trebao glumiti da spava i koji je doista zaspao. Nakon toga je dobio iznimno loše kritike. Bio je u čudu: pa kako, s obzirom na to da je zbilja spavao?! Međutim, bio je potpuno nezanimljiv. Istina se ne podudara sa scenskom istinom – rekla je Drakulić, koja sve upute iz Stjepanovićeve knjige primjenjuje u poučavanju i uvježbavanju.

Što čitati više puta

Knjige pak toliko voli da je nekada toliko obuzmu da ne može stati čitati. Najčešće je riječ o tri do pet knjiga koje stoje na noćnom ormariću i koje navečer čita usporedno, ovisno o raspoloženju.

Iako ne čita često jer je u posljednje vrijeme više zaokuplja tehnologija​, nastoji to mijenjati, a zbog posla se trenutačno najviše bavi scenarijima. Za osobni razvoj preporučuje čitanje djela indijskog isusovca Anthonyja de Mella 'Ponovno otkrivanje života', koje treba čitati više puta, sporo i detaljno. Pri tome je sasvim sigurna da će svako ponovno čitanje biti čisto uživanje. 

14. travanj 2024 13:11