Život
StoryEditor

Poslodavci koji ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju 60 posto nižu fluktuaciju

24. Lipanj 2024.

U posljednjih pet godina porastao je broj organizacija koje redovno provode ispitivanja angažiranosti, stoga je SELECTIO Grupa, koja je provela preko 20 tisuća evaluacija HR sustava, analizirala kako tvrtke u Hrvatskoj provode ispitivanja zadovoljstva zaposlenika i koliki utjecaj takva istraživanja imaju na podizanje zadovoljstva i smanjenje fluktuacije.

Gallupovo istraživanje pokazalo je da će timovi s visokim angažmanom zaposlenika zabilježiti 21 posto veću profitabilnost i 17 posto veću produktivnost u usporedbi s timovima s niskim angažmanom. Također, organizacije koje brinu o angažiranosti zaposlenika i rade na unaprjeđenju radne atmosfere imaju i 59 posto nižu fluktuaciju. Zanimljivo je i da su poslodavci koji sustavno provode istraživanja angažiranosti uočili da zaposlenike lakše motiviraju i pozivaju na slobodno izražavanje ideja, mišljenja i prijedloga.

- Zaposlenici koji se na svom radnom mjestu osjećaju vrijednima i angažiranima će vrlo vjerojatno biti i motiviraniji i produktivniji. Stoga je optimalno provoditi veliko i sveobuhvatno ispitivanje jednom godišnje, a između kraća pulse check ispitivanja. Tek kada organizacija otkrije što motivira zaposlenike i što ih čini nezadovoljnima, može donijeti informirane odluke o uvođenju novih procedura i promjena - istaknula je Erna Tomiša, viša savjetnica za ljude i kulturu u SELECTIO Grupi, vodećoj grupaciji za HR savjetovanje u Hrvatskoj.

Zadržavanje jeftinije od novog zapošljavanja

Redovito ispitivanje zadovoljstva zaposlenika i njihove angažiranosti ima značajan utjecaj na ostvarivanje poslovnih rezultata. Naime, zamjena jednog zaposlenika košta otprilike 20 posto njegove godišnje plaće. Kako stalne fluktuacije nisu dugoročno financijski održive, poslodavcima je ključno osigurati povoljne uvjete koji će motivirati zadovoljne zaposlenike. Troškove zapošljavanja i obuke poslodavci mogu smanjiti redovitim provođenjem ispitivanja zadovoljstva, ali i implementacijom poželjnih HR praksi.

Kada istraživanja provedu samo jednom, organizacije si uskraćuju priliku za poboljšanjem klime i angažiranosti, za rastom produktivnosti te zadržavanjem stručnog kadra. Pored redovitog provođenja ispitivanja, ključno je i da menadžeri aktivno sudjeluju u ispitivanju i uvaže iskrenost zaposlenika. Njihova bi uloga trebala biti preuzimanje odgovornosti za primjenu rezultata ispitivanja i provedbu akcijskih planova.

24. lipanj 2024 17:02