Život
StoryEditor

Sat posljednjeg kineskog cara prodan za rekordnih 5,1 milijuna dolara

25. Svibanj 2023.
foto Shutterstock
Kineski car Pu Yi, jedinstven i rijedak primjerak Patek Philippea poklonio je prevoditelju Georgiju Permjakovu po izlasku iz ruskog zatočeništva

Ručni sat posljednjeg kineskog cara, Aisin-Giora Pu Yia, prodan je za rekordnih 5,1 milijuna dolara na aukciji u Hong Kongu. Taj luksuzni primjerak marke Patek Philippe isprva je procijenjen na tri milijuna dolara, ali je na koncu prodan za gotovo 60 posto veći iznos anonimnom azijskom milijarderu.

Kako su izjavili za medije iz aukcijske kuće Phillips koja je organizirala prodaju, to je najviša vrijednost koju je ikad postigao sat nekog cara. Tako je, primjerice, Patek Philippe etiopijskog vladara, Hailea Selassija, prodan 2017. za iznos od 2,9 milijuna dolara, dok je Rolex vijetnamskog cara Baoa Daija iste godine postigao cijenu od 5 milijuna dolara.

Interes kupaca je, osim zanimljive povijesti, privukla i činjenica da je riječ o izuzetno rijetkom primjerku. Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune izrađen je u svega osam primjeraka, a poseban je po funkciji „mjesečevih mjena“ koja vlasniku omogućava da u svakom trenutku zna koliko je Mjesec vidljiv sa Zemlje.

Fascinantna povijest

Kako prenosi Reuters, Pu Yi je sat ponio sa sobom u sovjetski zarobljenički logor, a potom ga poklonio svom prevoditelju Georgiju Permjakovu. Sve do nedavno, sat je bio u vlasništvu obitelji Permjakova koji je caru bio učitelj, prevoditelj i osoba od povjerenja tijekom njegovog zarobljeništva.

Inače, Pu Yi, po čijem je životu snimljen nagrađivani film ‘Posljednji kineski car‘, rođen je 1906. te je sa samo dvije godine proglašen carem. Nakon što je svrgnuta dinastija Qing, a car neko vrijeme živio u carskoj palači, 1924. bježi iz Pekinga i sklapa savez s Japanom koji ga imenuje carem marionetske države Madžukuo.

Po završetku Drugog svjetskog rata, zarobila ga je sovjetska vojska koja ga je punih pet godina držala kao ratnog zarobljenika. Pretpostavlja se da je oko 1950. jedinstven sat došao u ruke ruske obitelji koja ga je 2019. poslala aukcijskoj kući Phillips. Naredne tri godine, kuća je, u suradnji sa stručnjacima, znanstvenicima, povjesničarima i novinarima, provodila istragu koja je u konačnici dokazala da je sat, sada vrijedan preko pet milijuna dolara, doista bio u vlasništvu posljednjeg kineskog cara.

20. travanj 2024 07:10