Život
StoryEditor

Svemirski turizam: Zephalto rasprodao rezervacije za gastro-let u svemir

16. Svibanj 2023.
Putnici će iznad Zemlje lebdjeti tri sata, konzumirati francuska vina i jela s Michelin zvjezdicama, a to će ih koštati 120 tisuća eura

Francuska kompanija Zephalto odlučila je biti lider u kategoriji svemirskih putovanja, pa počela nuditi iznimno iskustvo leta do ‘ruba svemira‘. Zainteresiranim putnicima dubokog džepa nisu ‘samo‘ pripremili let u kapsuli Celeste pričvršćenoj na stratosferski balon već i vrhunski gastro-doživljaj.

Nakon što se Celeste podigne na visinu od 25 kilometara, lebdjet će iznad Zemlje puna tri sata. Da putnicima ne bi bilo dosadno gledati planet s tolike visine poslužit će im francuska vina i jela koja će za njih pripremiti chefovi s Michelin zvjezdicama.

Testiranje letjelica

Zephalto, kompanija osnovana 2016., počela je s prodajom rezervacija koje koštaju 10 tisuća eura, a čitavo će putovanje koštati ukupno 120 tisuća eura. Predviđa se da će prvi putnici poletjeti koncem 2024. ili početkom 2025., a sve su rezervacije za te termine rasprodane, dok su dostupne one za 2025. pa nadalje.

Celeste može primiti šest putnika i dva pilota, a njenu unutrašnjost dizajnirao je francuski dizajner Joseph Dirand. Kako prenosi HypeBeast, Zephalto trenutno blisko surađuje s francuskom svemirskom agencijom, CNES, kako bi bili sigurni da balon punjen helijem dobije sve potrebne certifikate Europske agencije za sigurnost zračnog prometa kao i komercijalni zrakoplovi. Dosad su triput testirali letjelicu, a planirano je da će za svoj prvi komercijalni let kapsula poletjeli iz Francuske.

23. travanj 2024 19:44