Život
StoryEditor

U Hrvatskoj dvije trećine odraslog stanovništva ima prekomjernu tjelesnu masu

29. Svibanj 2022.
prekomjerna težina

Pandemija pretilosti, ako bismo je mogli tako nazvati, već odavno hara svijetom. Kako pomoći u borbi protiv pretilosti pitanje je koje mnoge od nas, htjeli mi to priznati ili ne, jako muči. Nutricionistkinja Vedrana Dučkić, vlasnica obrta za savjetovanje Nu3vex za Lider govori o toj temi.

Dučkić veli da je pretilost postala najraširenija nutricijska bolest razvijenih zemalja i zaista možemo govoriti o pandemiji pretilosti kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Brojke pretilih osoba rastu i imaju tendenciju daljnjeg rasta sve više radi nezdravog načina života uz manjak kretanja, tjelesne aktivnosti i usvajanja loših obrazaca prehrane općenito.

image

Vedrana Dučkić

foto

Debljina je bolest, kaže Dučkić, a medicinska dijagnoza E65 oznaka je prekomjerne tjelesne mase, dok E66 znači debljinu. Naglašava da pretilost nosi brojne zdravstvene rizike kao što su veća pojavnost kardiovaskularnih bolesti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, određenih vrsta karcinoma i bolesti probavnog sustava, hormonalnih poremećaja i dr.

Dučkić dalje navodi da je prevelik unos hrane najčešći uzrok debljine. Način života koji danas sve više vodimo je izrazito brz. Često smo izloženi prekomjernom stresu, prisutan je manjak kvalitetnog odmora i sna uz sve veći unos visoko rafiniranih proizvoda, niske nutritivne vrijednosti i visoke kalorijske vrijednosti i sve nas to vodi u sigurnom smjeru prema pandemiji pretilosti.

Gotovo dvije trećine odraslog stanovništva u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu; od toga 42 poso prekomjernu tjelesnu masu i 23 posto debljinu, a usporedimo li oba spola, debljinu ima nešto više muškaraca u odnosu na žene. Poražavajuća je i činjenica da gotovo 35 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, 14 posto debljinu.

Uz sve parametre i statistike kojima raspolažemo očito je u kojem smjeru idemo i ono čime se svakako više trebamo baviti, želimo li ostati zdrava nacija, je način na koji možemo pomoći ljudima u borbi protiv pretilosti.

Potrebno je uložiti trud i vrijeme kako bi se stanovništvo educiralo na koji način hrana, svaka namirnica i nutrijent mogu utjecati i utječu na naš metabolizam, zdravlje i održavanje željene i adekvatne tjelesne mase. Razne pomodne dijete, kako vidimo, i ne daju baš neke obećavajuće, a nikako dugoročno dobre rezultate i svi smo sve više u krugu mora oprečnih informacija o učinkovitom načinu mršavljenja.

Prvi korak

Prvi korak je svakako odlučiti da želimo ostati, postati i biti zdravi, a način i izbor naše prehrane je jedan od ključnih faktora da bi to postigli. Mršavljenje nutricionističkim planom prehrane dugoročan je uspjeh. Preporuka je naučiti pravilno organizirati svoju prehranu u skladu sa stvarnim potrebama organizma s obzirom na dob, spol, razinu tjelesne aktivnosti i zdravstveno stanje, ali i  u odnosu na radne i druge obaveze u danu.

Potrebno je potražiti stručnu pomoć, a nutricionist svakako može pomoći utvrditi prehrambeni status, postaviti jasan cilj i motivirati vas u postizanju zdravog mršavljenja. Nutricionističkim planom prehrane otklonit ćemo opasnosti pri mršavljenju kao i otkloniti nedoumice vezane za brojne netočne teorije vezane uz ovo zdravstveno područje.

Kada se želimo zdravo hraniti prvenstveno se trebamo voditi osnovnim postulatima zdrave prehrane: jesti umjereno, raznoliko i redovito. Važno je ne preskakati obroke, organizirati prehranu na način da unosimo što više svježih namirnica, sezonskog voća, povrća, mahunarki i grahorica, sjemenki i orašastih plodova. Potrebno je ograničiti unos crvenog masnog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda, a prednost dati ribi, krtom mesu peradi, malomasnim mliječnim proizvodima, jajima, biljnim uljima poput maslinovog.

Ograničavanjem visoko rafiniranih gotovih proizvoda na pola smo puta prema zdravlju i zdravoj tjelesnoj masi. Svakako da se šećer, alkohol, gazirana pića i sokovi te hrana bogata solju trebaju što više izbjegavati kako ne bi doprinijeli neželjenom nakupljanju suvišnih kilograma i narušavanju ravnoteže organizma.

Čarobne dijete, pa tako niti čarobni pripravci (praškovi, tablete, kapsule, čajevi, gelovi i sl.) koji će zamijeniti zdravu i uravnoteženu prehranu ne postoje. Tko god se nije odlučio da će promijeniti smjer gledanja na hranu i onaj tko nije odlučio birati nutritivno kvalitetne namirnice može biti siguran da neće stići do željenog cilja i trajnog gubitka prekomjernih kilograma.

Nutricionist vam uz kvalitetan plan prehrane zasnovan na dobro uravnoteženim, nutritivno kvalitetnim obrocima može dati preporuke o unosu određenih vitamina i minerala u koliko postoji disbalans ili deficit istih. Dobro je poznato da pojedini vitamini i minerali imaju velik utjecaj u regulaciji metabolizma i utječu na metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti.

Brži metabolizam i brže sagorijevanje kalorija ovisi o brojnim mikronutrijentima poput vitamina B skupine, vitamina D, magnezija, željeza i dr. U koliko uključimo i veću tjelesnu aktivnost, možda ćemo posegnuti za određenim proteinskim ili aminokiselinskim dodacima poput BCAA, L-karnitinom, konjugiranom linolnom kiselinom (CLA) i sličnim dodacima prehrani.

Naglasak uvijek trebamo staviti da se radi o dodacima prehrani, ne o zamjeni za zdravu i uravnoteženu prehranu i dobro izbalansiran jelovnik. Također preporuka je ne uzimati dodatke prehrani bez prethodne konzultacije sa stručnjakom nutricionistom, liječnikom ili farmaceutom.

Glavni motiv u održavanju optimalne tjelesne mase je očuvanje zdravlja, odnosno da se odupremo nezdravoj, brzoj i kaloričnoj hrani i piću koji nas okružuju, kaže na kraju Dučkić.

29. travanj 2024 15:53