1000 Najvećih
StoryEditor

Marinko Došen (AD Plastik): U naredne tri godine očekujemo organski rast prihoda prosječno preko 10 posto

01. Srpanj 2024.
Marinko Došen, AD Plastikfoto Lider Media

U posljednje smo dvije i pol godine ugovorili više od 326 milijuna eura novih poslova, što je rezultat našeg angažmana, stalnih ulaganja u svoje kompetencije, kvalitete i pouzdanosti, ali i perspektive naših kupaca. Ova godina za AD Plastik Grupu označava početak serijske proizvodnje preko dvadeset novih projekata ugovorenih u proteklim razdobljima. Za većinu je početak planiran u prvoj polovini godine, dok će dio projekata započeti serijsku proizvodnju u zadnjem tromjesečju. Krajem godine očekujemo dosezanje razine ugovorenih količina za projekte koji ranije započinju s proizvodnjom, a njihov puni utjecaj na profitabilnost i iskorištenost kapaciteta bit će razvidan krajem ove i tijekom sljedeće godine.

Autoindustrija nedvojbeno se i nezaustavljivo mijenja, a vanjski utjecaji ubrzavaju transformaciju prema povezanoj, održivoj i sigurnoj mobilnosti. Smanjenje težine vozila jedan je od primarnih ciljeva, ali i prilika za inovacije i razvoj. U naredne tri godine očekujemo organski rast prihoda od prosječno preko 10 posto, a temeljimo to upravo na početku serijske proizvodnje novih projekata pa očekujemo kako će naš planirani rast biti veći od tržišnog rasta. Naše su investicije u kratkoročnom razdoblju primarno vezane uz uspješnu realizaciju ugovorenih poslova, što uključuje i tehnološka unaprjeđenja kako bismo bili ukorak s vrlo visokim zahtjevima industrije. Pozitivan je pokazatelj oporavak automobilskog tržišta, odnosno prodaje novih vozila koja je u prošloj godini porasla gotovo 14 posto na tržištu EU.

Istraživanje i razvoj novih rješenja i materijala ključni su za industriju usmjerenu prema cirkularnoj ekonomiji i korištenju recikliranih materijala. To su prilike koje prepoznajemo i ulažemo ozbiljne napore u pronalaženje inovativnih rješenja za održivo i odgovorno poslovanje. Bez obzira na pogonske sklopove vozila, smanjenje težine vozila i ugljičnog otiska primarni su ciljevi koji zahtijevaju kvalitetna rješenja za zamjenu teških komponenti polimernima, uz stroge kontrole kvalitete i sigurnosti. Aktivnosti istraživanja i razvoja unutar cjelovite industrije vrlo su intenzivni, traže se nova rješenja, pogonski sklopovi, ali i novi, okolišno prihvatljivi materijali. Cijela je industrija usmjerena prema cirkularnoj ekonomiji i poticanju korištenja recikliranih materijala, ali i pronalaženju alternativnih biomaterijala. I to je naša svakodnevica.

Dobro je što je novi ministar gospodarstva najavio povećanje udjela industrije u BDP-u i vjerujemo kako realizacija uključivati i poticanje industrijskih investicija. S obzirom na to da smo mi ipak malo tržište, očekujemo da će se također poticati izvoz što će osigurati i dolazak novih investicija u Hrvatsku.

01. srpanj 2024 19:02