1000 Najvećih
StoryEditor

Mario Matković (MET Croatia Energy Trade): Dugoročni je cilj ponuditi kompletni energetski miks

27. Lipanj 2024.
Mario Matković, izvršni direktor MET Croatia Energy Tradea
Čak 90 posto vlasništva MET Grupe drže zaposlenici, dok preostalih 10 posto drži Keppel Infrastruktura. Ovakva vlasnička struktura čini je jednom od svega nekolicine energetskih tvrtki koja je u potpunosti neovisna

Iako se posluje u zahtjevnim vremenima, MET Croatia Energy Trade bilježi odlične poslovne rezultate. Mario Matković, izvršni direktor MET Croatia Energy Tradea, navodi da su unatoč izazovnim posljednjim plinskim sezonama ostali profesionalan, pošten i pouzdan partner kupcima u Hrvatskoj. U 2023. godini s obzirom na opći pad cijene plina, prihodi su bili proporcionalno manji, no dostigli su 1,24 milijarde eura, što MET Croatia Energy Trade već drugu godinu zaredom smješta u 10 najvećih kompanija u Hrvatskoj po prihodu. Takvim rezultatima Matković se nada i u tekućoj godini.

Kako ste se nosili s nepovoljnim kretanjima na tržištu?

- Važno je istaknuti kako se tržište plina u Hrvatskoj prisilno promijenilo, prvo zbog širenja bolesti COVID-19, zatim rata u Ukrajini. U takvim uvjetima, poslovanje je bilo izrazito izazovno jer, kada cijena proizvoda naraste više od deset puta, zarada to ne mora pratiti. Da bi se prebrodila takva krizna razdoblja i uspješno ispunile sve obveze, pozornost smo usmjerili u zaštitu rizika i osiguranje financiranja. Dugoročno smo zadržali povjerenje kupaca i s njima prebrodili razdoblje ekstrema. Ponosan sam na iskusnije kolege koji su iznijeli ovaj izazovan period, ali i na mlađe kolege koji su tada naučili raditi u kriznom okruženju. Ključan faktor bila je podrška te cjelovit pogled na energetsko tržište koje imamo kao dio švicarske MET Grupe.

Tko su najčešće korisnici vaših usluga? Što im sve nudite?

- U početku je poslovanje bilo usmjereno na trgovanje i veleprodaju, dok je opskrba krajnjih kupaca ostvarena nakon nekoliko godina. Danas, u svojoj desetoj godini postojanja, MET Croatia Energy Trade primarno se bavi opskrbom krajnjih kupaca industrijskog segmenta tržišta prirodnim plinom. U Hrvatskoj pružamo cijeli spektar proizvoda s indeks cijenom, mogućnost fiksacije djelomičnih ili ukupnih količina u jednoj ili više tranši. Ove godine smo pokrenuli i opskrbu električnom energijom za hrvatske tvrtke te korisnicima pripremamo raznolike pakete. Dugoročni je cilj, sukladno odredbama, ponuditi kompletni energetski miks s povezanim energetskim uštedama.

Na što stavljate naglasak u poslovanju?

- MET Croatia Energy Trade vođena je načelima izvrsnosti MET Grupe. Sa sjedištem u Švicarskoj, kompanija pruža svjetski pogled na energetsko tržište, znanje, standardizirane edukacije i svakodnevnu podršku svojim podružnicama, pa tako i nama. Naša tvrtka je samostalno uspješna i stabilna, a pripadnost jednoj većoj grupaciji dodatno učvršćuje pozitivan imidž kod klijenata.Dugoročno radimo na kontinuiranom održavanju partnerskog odnosa s kupcima. Na primjer, bez obzira na trenutačnu stabilnost, svim kupcima koji imaju tu mogućnost, savjetujemo da razmotre barem djelomično zaključavanje cijene, odnosno njenu fiksaciju. Zbog dinamike tržišta, uvijek postoji mogućnost poremećaja cijena u obliku znatnog povećanja, a ovako se taj rizik smanjuje najviše moguće. U vremenu kada su se cijene plina na najvišim razinama kretale iznad 300 EUR/MWh, zbog ovog smo pristupa imali klijente koji su ga plaćali 20 EUR/MWh. Inzistiramo i na važnosti svakog zaposlenika i njegovog profesionalnog razvoja, kako putem brojnih edukacija, tako i mentorstvom od strane iskusnijih kolega unutar čitave MET Grupe. Mnogi članovi našeg tima s nama od samog početka svoje karijere, a neki čak i čitavo desetljeće.

Zanimljivo je da većinu dioničara tvrtke čine zaposlenici MET Grupe.

- MET Croatia Energy Trade d.o.o. u stopostotnom je vlasništvu švicarske MET Grupe sa sjedištem u Baaru. Čak 90 posto vlasništva MET Grupe drže zaposlenici, dok preostalih 10 posto drži Keppel Infrastruktura, podružnica korporacije Keppel, uvrštena na singapursku burzu. Ovakva vlasnička struktura čini MET Grupu, a tako i MET Croatia Energy Trade, jednom od svega nekolicine energetskih tvrtki koja je u potpunosti neovisna te pod većinskim upravljanjem zaposlenika.

02. srpanj 2024 11:27