Svijet
StoryEditor

Od ugljena i čelika do zelene renesanse: Essen, najčišći grad Njemačke

23. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Essen, nekoć grad industrije ugljena i čelika, danas je ponosni vlasnik titule najčišćeg i najzelenijeg grada u Njemačkoj. Gradskim ocima dodijeljena je nagrada Europske Komisije zbog uspješne transformacije iz industrijskog u "zeleni" grad.

- Ova je nagrada veliko priznanje naporima Essena da se, usprkos izazovima industrijske povijesti, transformira u zeleni grad budućnosti- rekao je gradonačelnik tog grada Thomas Kufen.

https://www.instagram.com/p/BPkJsRlFc3T/?taken-at=213879925&hl=hr

Više je razloga zbog kojeg je upravo Essenu dodijeljena ovogodišnja titula "najzelenijeg". Naime, u tom gradu već desetljećima njezini stanovnici ne odlažu glomazni ili mješoviti otpad, a gotovo svaki stanovnik Essena živi samo tri ulice udaljen od prve zelene urbane površine.

Nakon što su sredili pitanje otpada, gradske vlasti postavile su si novi cilj. Žele smanjiti emisiju štetnih plinova iz ispuha automobila za 29 posto, do 2035-te godine. Osim toga, ciljaju otvoriti oko 20 tisuća radnih mjesta u "zelenom" sektoru, do 2025-te.

https://www.instagram.com/p/BPigRCxAF1M/?taken-at=213879925&hl=hr

Europska Komisija stoga je ocijenila kako je upravo Essen model održivog urbanog razvoja ostatku regije.

https://www.instagram.com/p/BPiwFOdjolP/?taken-at=213879925&hl=hr

- Impresivna je transformacija Essena, iz industrijskog grada ugljena i čelika, u najzeleniji grad Sjeverne Vestfalije. Dokaz je to uspješne strukturalne promjene- rekao je europski povjerenik za zaštitu okoliša, Karmenu Vella, a prenosi UPI.

 

 

03. svibanj 2024 14:25