Aktualno
StoryEditor

G7: Javne investicije u plinski sektor mogu biti ‘privremeno prihvatljive‘

19. Svibanj 2023.
Plinovod, Slovenija Mađarskafoto Shutterstock

Članice skupine G7 prihvaćaju privremeno javne investicije u plinski sektor dok države ubrzavaju  napore za postizanje energetske neovisnosti od Rusije, stoji u nacrtu zajedničke izjave koja sadrži i odredbu o svijetu bez nuklearnog oružja te sankcije protiv rusko rudarskog sektora.

Ako završna izjava u nedjelju, nakon kraja skupa čelnika G7 u Japanu, ostane identična nacrtu u posjedu Reutersa, to će u usporedbi s ministarskim sastankom prošli mjesec predstavljati snažniju podršku najvećih svjetskih ekonomija investicijama u plinski sektor.

Ministri za klimu G7 u travnju su, usprkos neslaganju između Japana i europskih država, usuglasile da plinske investicije „mogu biti prihvatljive za pomoć potencijalnim tržišnim manjkovima” nastalima zbog ruske invazije na Ukrajinu i njezinih posljedica na energetsko tržište. 

- U izvanrednim okolnostima ubrzavanja napuštanja naše ovisnosti o ruskoj energiji, javno financirane investicije u plinski sektor mogu biti prihvaćene kao privremen odgovor, ako su implementirane na način sukladan našim klimatskim ciljevima -  stoji u nacrtu. 

U njemu se ponavlja podrška sedam država cilju nultih emisija stakleničkih plinova najkasnije do 2050. godine te se naglašava ‘stvarna i hitna‘ potreba ubrzanja zelene tranzicije kao sredstva postizanja energetske sigurnosti. 

Svijet bez nuklearnog oružja

- Prepoznajući primarnu potrebu za ubrzanjem prijelaza na čistu energiju, naglašavamo važnu ulogu koju mogu imati povećane isporuke LNG-a -  stoji u nacrtu. 

Njime se ponovno potvrđuju ambiciozni ciljevi razvoja offshore vjetroelektrana i solarnih generatora koji su dogovoreni prošli mjesec u Sapporu. 

Čelnici G7 u završnom dokumentu bi trebali izraziti i „predanost postizanju svijeta bez nuklearnog naoružanja”, sigurnom za sve, kroz „realističan, pragmatičan i odgovoran pristup”.

Reuters naglašava da ovaj nacrt nije konačan te bi se do kraja sastanka na vrhu u nedjelju mogao izmijeniti. 

Očekuje se da će konačan tekst završne izjave biti objavljen u nedjelju, nakon tri dana skupa u japanskoj Hirošimi. 

Sankcije protiv ruske rudarske industrije

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je da će Europa također uvesti sankcije na ruske dijamante, a Velika Britanija je na početku sastanka u petak objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, prije svega na aluminij, dijamante i bakar. Rusija je 2021. izvezla dijamanata u vrijednosti od oko 4 do 5 milijardi dolara.

Čelnici država i vlada G7 trebali bi razgovarati i o nizu drugih sankcija protiv Rusije, uključivo i o američkim mjerama da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a.

Britanija će također ciljati dodatnih 86 osoba i tvrtki iz Putinova vojno-industrijskog kompleksa, uz one uključene u energetsku, metalnu i brodsku industriju, rečeno je na skupu. U nedjelju će se sedmero čelnika pridružiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. 

25. travanj 2024 12:49