Biznis i politika
StoryEditor

BlackRock i Microsoft pokreću investicijski fond za AI infrastrukturu vrijedan 30 milijardi dolara

18. Rujan 2024.
BlackRock sjedište

BlackRock, najveći svjetski upravitelj imovinom, u suradnji s tehnološkim divom Microsoftom, planira pokrenuti investicijski fond vrijedan više od 30 milijardi dolara. Cilj fonda je izgradnja podatkovnih centara i energetskih projekata koji će zadovoljiti sve veće potrebe za infrastrukturom umjetne inteligencije (AI), otkrili su izvori bliski projektu, a prenosi FT.

Fond će biti pokrenut kroz BlackRockovu novu jedinicu za ulaganje u infrastrukturu, Global Infrastructure Partners (GIP) te će biti jedan od najvećih investicijskih poduhvata na Wall Streetu. Glavni partneri u fondu su Microsoft i MGX, investicijska tvrtka iz Abu Dhabija, dok Nvidia, vodeći proizvođač čipova, pruža tehničku podršku i stručnost.

Investicija je usmjerena na rješavanje problema rastuće potražnje za energijom i digitalnom infrastrukturom potrebnom za razvoj AI proizvoda, s obzirom na očekivane izazove s kapacitetima u narednim godinama. AI tehnologije zahtijevaju značajno više računalne snage i energije u usporedbi s prethodnim tehnološkim inovacijama, što dodatno opterećuje postojeću energetsku infrastrukturu.

Ovo je prvi veliki fond GIP-a otkako je BlackRock ranije ove godine preuzeo privatnu investicijsku grupu za 12,5 milijardi dolara, a završetak tog posla očekuje se u listopadu. Izvršni direktor BlackRocka, Larry Fink, uputio je investitorima pismo u kojem je istaknuo energetski sektor kao ključnu priliku za rast te dodao da u svojih gotovo 50 godina u financijama nikada nije vidio veću potražnju za energetskom infrastrukturom.

Ovaj novi fond je samo jedan u nizu koraka koje poduzima BlackRock kako bi zadovoljio potrebe za energijom potrebnom za generativnu umjetnu inteligenciju i računalstvo u oblaku. Primjerice, Microsoft je već ove godine uložio 10 milijardi dolara u projekte obnovljive energije koje vodi Brookfield Asset Management iz Kanade, s ciljem da do 2030. godine 100 posto svoje energetske potrošnje uskladi s energijom iz obnovljivih izvora.

- Za razvoj AI infrastrukture bit će potrebno značajno povećanje kapitalnih ulaganja, a ovakvi napori predstavljaju važan korak u tom smjeru - izjavio je Brad Smith, predsjednik Microsofta.

Fond dolazi u vrijeme kada se globalna potrošnja električne energije za podatkovne centre rapidno povećava. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, očekuje se da će do 2026. godine potrošnja energije u podatkovnim centrima premašiti tisuću teravat-sati, što je više nego dvostruko u odnosu na 2022. godinu.

U SAD-u, gdje se nalazi trećina svjetskih podatkovnih centara, potražnja za električnom energijom ubrzano raste prvi put u dva desetljeća, dijelom zbog energetski intenzivnih postrojenja. Prema izvješću tvrtke Grid Strategies, petogodišnje projekcije rasta potražnje za električnom energijom u SAD-u gotovo su se udvostručile prošle godine, sa 2,6 posto na 4,7 posto.

18. rujan 2024 11:23