Biznis i politika
StoryEditor

EIF i UniCredit usmjeravaju milijardu eura poduzećima iz srednje i istočne Europe uključujući Hrvatsku

10. Svibanj 2023.
EIF Unicredit

Europski investicijski fond (EIF), koji je dio Grupe EIB-a, daje UniCredit Grupi dva jamstva u vrijednosti od 370 milijuna eura za poticanje ulaganja malih i srednjih poduzeća (MSP) i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u sedam zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Češku Republiku, Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Transakcije podupire InvestEU, program Europske unije za dugoročno financiranje koji podupire održivo ulaganje, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta u Europi, a cilj mu je mobilizirati najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritete politike EU-a do 2027.

Jamstva EIF-a iz programa InvestEU omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnim uvjetima za 2500 malih i srednjih poduzeća te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe i mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od oko jedne milijarde eura. Sredstva će prvenstveno biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora.
 
U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja krediti će se također davati za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama, kao i za promicanje razvoja održive mobilnosti.
 
- Sjajna suradnja između Grupe EIB-a i UniCredit Grupe ključna je za dopiranje do što većeg broja malih poduzeća diljem srednje i istočne Europe, osiguravajući im resurse potrebne za ulaganje u svjetliju, održiviju i inovativniju budućnost - izjavila je Gelsomina Vigliotti, predsjednica EIF-a. ‘Ovaj poduhvat još jednom pokazuje predanost EIF-a u olakšanju pristupa financiranju za 23 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća, koja predstavljaju 99 posto svih poduzeća i osiguravaju oko tri četvrtine svih radnih mjesta u EU-u.‘
 
- InvestEU predstavlja ključan instrument u potpori malim i srednjim poduzećima i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe. Zahvaljujući ovom sporazumu, poduzeća u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji moći će ubrzati svoj prijelaz na zelenije i digitalnije gospodarstvo, primjerice ulaganjima u energetsku učinkovitost stambenih zgrada. Ponosni smo jer pružamo potrebnu podršku poduzećima u ovim zemljama kako bi postigli taj cilj i stvorili nova radna mjesta - izjavio je Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za ekonomiju.
 
- Pružanje održivog financiranja za poticanje društvenih ulaganja i inovacija ključan je element našeg obećanja da ćemo poboljšati društveni aspekt okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja na koji god način možemo. U posljednjih deset godina, naša suradnja s Grupom EIB-a omogućila je olakšani pristup financiranju za više od 12 tisuća malih i srednjih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Naša čvrsta prisutnost i lokalne mreže u regiji značile su da smo, u strateškom partnerstvu s EIF-om i Grupom EIB-a, primili najveću regionalnu alokaciju jamstvenog kapaciteta fonda InvestEU. To će nam omogućiti da klijentima pružimo još više dok neprestano nastojimo ispuniti našu svrhu osnaživanja zajednica u ostvarivanju napretka - zaključio je Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredita.

 

 
19. travanj 2024 12:01