Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatskim tvrtkama na raspolaganju novac iz EU-ova programa Horizon Europe

22. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

U organizaciji tvrtki STEMwise i IMPULS savjetovanje, u srijedu se održava Horizon Europe Summit, konferencija o EU-ovom programu Horizon Europe koji raspolaže s više od 95 milijardi eura za inovacije i razvoj, a kojemu mogu pristupiti i hrvatske tvrtke i institucije koje se bave razvojno-istraživačkim projektima. 

Horizon Europe je program putem kojega Europska unija osigurava bespovratna sredstva namijenjena razvojno-istraživačkim projektima. Program je, navedeno je,  usmjeren na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih izazova poput klimatskih promjena te promicanje inovacija koje za cilj imaju unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe.

Predsjednik Uprave Impuls savjetovanja Darko Liović naglasio je da u sedmogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2027., program raspolaže s 95,5 milijardi eura za tvrtke i institucije.

Liović je pritom ohrabrio hrvatske tvrtke da pronađu potencijalne partnere i sudjeluju u natječajima za centralizirana bespovratna sredstva, jer posjeduju veliki razvojni i inovativni potencijal, što dokazuje i stalni rast stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Dosad povučeno samo 90 milijuna eura

– Hrvatska je do sada iz programa Horizon Europe povukla tek 90 milijuna eura, a sudjelovanjem tvrtke mogu imati brojne benefite – od izdašnih financijskih sredstava do povezivanja s drugim tvrtkama Europe – izjavio je Liović. 

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić kaže kako je stav aktualne Vlade da do kraja mandata u istraživanje i razvoj bude uloženo 2,5 posto BDP-a, dok je strateški cilj RH tri posto. Prema zadnjem statističkom podatku iz 2022. godine, u istraživanje i razvoj uloženo je 1,43 posto BDP-a, što je bio skok od 30 posto u odnosu na 2021., rekao je Meštrić.

– To znači da smo imali veliki rast, a takav rast očekujem i dalje. Uglavnom zahvaljujući Vladi i Nacionalnom programu oporavka i otpornosti, te Operativnom programu za konkurentnost i koheziju, imamo više od 700 milijuna eura za istraživanje i razvoj za kompetitivne projekte – naveo je Meštrić.

Dodao je da su ti projekti poticaj ovdašnjim znanstvenicima i tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem da idu i na najjače natječaje poput Horizona. 

Naglasio je da su projekti koji se financiraju izravno iz sjedišta EU-a sigurno prošli rigoroznu, kvalitetnu, znanstvenu evaluaciju. 

Projekti koji se prijavljuju na Horizon omogućavaju povezivanje, fakulteta, sveučilišta instituta i istraživačkih tvrtki sa partnerima u Europi.

IRB i FER najuspješniji, privatni sektor zaostaje

Istaknuo je da su Institut Ruđer Bošković (IRB) i FER institucije koje su najuspješnije u korištenju tih programa. 

Upitan koliko su hrvatske tvrtke orijentirane na lokalne fondove, a koliko često direktno apliciraju na novac iz EU, Petar Gregurić iz tvrtke STEMwise rekao je da premalo apliciraju na novac direktno iz Bruxellesa.

– S obzirom da su nacionalna sredstva za istraživanje i razvoj u zadnjih nekoliko godina izrazito visoka, tvrtkama, a posebno privatnima, nije bilo primarno da se uključe u visokokompetitivne centralizirane EU fondove. Ali sada, a obzirom na povećanje konkurencije na natječaje nacionalnih fondova, osjetili smo na tržištu zadnjih devet, deset mjeseci potrebu i želju za jačanjem ove komponente, odnosno puno veći interes upravo za te centralizirane EU fondove – rekao je Gregurić.

Ocjenjuje da sudjelovanje hrvatskog privatnog sektora nije na očekivanoj razini.  

Član Uprave izvozne tvrtke Altpro Tin Viduka najavio je da njegova tvrtka u lipnju otvara novi proizvodni pogon od 3.500 kvadrata u Velikoj Gorici, te da unatoč tome što su do sada koristili lokalne fondove, u budućnosti planiraju koristiti i fondove direktno iz Horizona.  

– I tržište i proizvodi nam se kreću u tom smjeru da su nam potrebna i takva sredstva i takav način financiranja – kazao je Viduka.

20. rujan 2024 01:50