Biznis i politika
StoryEditor

Od 1. ožujka cijene dižu strani dobavljači, a domaći poskupljenja odgađaju do travnja

28. Veljača 2023.
S prvim danom ožujka cijene dižu internacionalni dobavljači, a domaći poskupljenja uglavnom odgađaju do travnja – potvrdilo nam je to nekoliko dobavljača i trgovaca, s kojima smo razgovarali kako bi saznali što će, kada i koliko poskupjeti. 
 
Objašnjenje za ovakvu odluku oko poskupljenja relativno je jednostavno – trgovci nemaju baš veliku pregovaračku moć kada je riječ o stranim multinacionalnim dobavljačima, a domaći proizvođači su uglavnom odlučili pričekati travanj kako bi vidjeli hoće li Vlada ponovno svojim mjerama utjecati na cijenu struje. 
 
Domaći proizvođači, ispričao nam je jedan konzultant, još su početkom studenog poslali nove cjenike, no zbog pritisaka iz Vlade i promjene valute u euro, odustalo se od poskupljenja. Zadnje promjene cijena u trgovinama uglavnom su bile sredinom prosinca. 
 
- Poskupljenja će ove godine biti, no neće biti velikih skokova kao lani. Iako novi cjenici, uglavnom stranih dobavljača, stupaju na snagu od prvog ožujka, svi mi imamo nešto zaliha pa se promjene neće dogoditi preko noći. U svakom slučaju, iako cijene troškova rastu, pa samim time i proizvoda, povećanja cijena neće biti tako velika kao prošle godine. Većina domaćih proizvođača se nada da će Vlada ponovno utjecati na cijenu energenata. Ako se to ne dogodi, neminovna su nova poskupljenja – kazao je Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina i trgovačkog lanca NTL.
 
Budući da s ‘multinacionakama‘ baš i nema previše pregovora, odnosno svode se na to hoćeš li prihvatiti cjenik ili nećeš imati proizvod na polici, njihovi proizvodi ovih će dana uglavnom promijeniti cijenu prema gore.
 
Direktor jednog trgovačkog lanca ispričao je da se ta povećanja u većoj mjeri odnose na neprehrambene proizvode, pa stoga utjecaj ožujskog povećanja cijena ne bi trebao imati veliki utjecaj na potrošačku košaricu. No, on se pribojava da bi se uskoro mogla dogoditi nestašica žitarica zbog smanjene i usporene opskrbe iz Rusije i Ukrajine te sukladno tome i njihovo poskupljenje, koje se onda pak prelijeva na cijeli niz drugih proizvoda. 
 

Poskupljenja kod nas kasne

 
Javna je tajna da je Vlada pritisnula trgovce, a oni pak domaće proizvođače, zbog čega je privremeno zaustavljen val poskupljenja. No, dugoročno je takav pristup neodrživ. 
 
- Rast cijena u zapadnim zemljama je krenuo nešto ranije nego kod nas, tako da poskupljenja kod nas malo kasne. S obzirom da su porasle cijene energije, plastike, repromaterijala i burzovne cijene, nije realno da proizvođači mogu to dugoročno izdržati – kazao nam je jedan konzultant čija je specijalnost sektor trgovine i prehrambene industrije.
 
Za sada domaći proizvođači, uz iznimke onih koji su jako ovisni o kolebanjima burzovnih roba, uglavnom ne mijenjaju cijene, pa čak i na uštrb vlastite zarade. Ivica Pivac, suvlasnik vrgoračke mesne industrije, nam je tako potvrdio da se cijene njegovih mesnih proizvoda neće mijenjati. 
 
- Svi mi analiziramo poslovanje i troškove i nastojimo pronaći dodatne rezerve kako ne bi bilo velikog rasta cijena. U nekim segmentima, gdje su cijene ulaznih sirovina porasle 100 posto, naravno to baš i nije jednostavno – kazao je Pivac.
 
Jedan proizvođač, koji je želi ostati anoniman, rekao je da je početkom godine uspio zahvaljujući tvrdom stavu prema trgovačkim lancima ispregovarati rast cijena svojih proizvoda, no da je to povećanje ipak manje od rasta troškova energenata. 
- Apsurdna je situacija da uvozimo skupu struju, dok u isto vrijeme mi čekamo mjesecima na rješavanje papirologije kako bi sami proizvodili električnu energiju. Samo trošak struje i plina poskupio nam je četiri puta – kazao je proizvođač. 
 
Svi sugovornici, bez obzira je li riječ o trgovcima i dobavljačima, ističu, nastoje na potrošače prenijeti što manji rast cijena. Ali to nije jednostavno kada ulazne cijene stalno rastu.
 
- Možemo potvrditi kako smo primili najave dobavljača o mogućim novim cjenicima, no, formiranju maloprodajnih cijena, kao i uvijek, prethode zajednički razgovori te ćemo i dalje raditi na tome da, u suradnji s dobavljačima, osiguramo najbolje cijene za svoje kupce. Također, želimo istaknuti i to da na maloprodajne cijene primjenjujemo samo rast nabavnih cijena, pa i nauštrb vlastitih marži, sve kako bi utjecaj na kupce bio što manji – odgovorili su iz Konzuma. 
 
Inflacija je unatoč svim tim nastojanjima lani bila dvoznamenkasta, a za ovu godinu se prognoze kreću na razini od oko šest posto. Dakle, poskupljenja će i dalje biti veća od onih na kakva smo navikli ranijih godina, ali ipak manja od onih iz 2022. godine. Naravno, uz ogradu da u 2023. godine neće biti nekih novih eksternih šokova. 
19. travanj 2024 16:46