Biznis i politika
StoryEditor

Robne burze u kaosu zbog rata, posljedice nam tek dolaze

12. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Međunarodne cijene hrane i hrane za životinje mogle bi porasti između 8 i 20 posto kao rezultat sukoba u Ukrajini, što bi izazvalo skok u globalnoj pothranjenosti, objavila je UN-ova agencija za hranu. Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, dok je Ukrajina peta po veličini. Te dvije zemlje zajedno osiguravaju 19 posto svjetske ponude ječma, 14 posto pšenice i 4 posto kukuruza, čineći više od jedne trećine svjetskog izvoza žitarica.

Cijene pšenice ovih su dana dosegle 14-godišnji maksimum, porastavši za više od 40 posto, što predstavlja najveći skok tijekom šest desetljeća, a i cijene kukuruza i soje su se približile vrhuncima iz 2012. godine.

Uzevši ovo u obzir, kao i činjenicu da je zabrana uvoza nafte od strane Amerike i Velike Britanije dovela do rasta cijena nafte, divljanje cijena cijelog niza burzovnih roba ne iznenađuje.

Mnoge od njih posljednjih dana doživjele su svoje povijesne maksimume ili su im se približile.

Početkom mjeseca cijena aluminija doživjela je svoj povijesni rekord, a Londonska burza obustavila je trgovanje niklom nakon što je cijena tog metala dosegnula rekord od 100.000 američkih dolara po toni. Usporedbe radi, cijena nikla na kraju prošle godine iznosila je oko 20 tisuća dolara po toni.

Cink je također dosegnuo 15-godišnji maksimum, a cijena bakra, koji se koristi u svemu, od električnih vozila do strojeva za pranje rublja, s cijenom od 5 dolara premašio je dosadašnji rekord.

Dramatično povećanje cijena

Australski metalurški ugljen dosegao je 560 dolara po toni, što je također rekord svih vremena, kao i termalni ugljen iz Newcastlea s više od 400 dolara po toni. Referentne cijene željezne rude porasle su 20 posto tijekom prošlog tjedna..

Referentne cijene nafte ovog su tjedna dostigle 14-godišnji maksimum, skočivši 7. ožujka iznad 130 dolara po barelu, a neki sudionici na tržištu upozoravaju da bi cijene nafte mogle porasti na 175 dolara po barelu ako sukob Rusije i Ukrajine nastavi utjecati na globalno gospodarstvo.

Ruska invazija na Ukrajinu izaziva najveći šok na tržištu roba od 1973. godine i jedan od najgorih poremećaja u opskrbi pšenicom od Prvog svjetskog rata. Iako su robne burze već u kaosu, obični ljudi tek trebaju osjetiti sve posljedice rasta računa.

Raspoloživi prihodi kućanstava u Ujedinjenom Kraljevstvu na putu su najvećeg pada od sredine 1970-ih. Zaklada Resolution priopćila je kako se predviđa da će dramatično povećanje globalnih cijena nafte i plina ovog proljeća gurnuti inflaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu iznad 8 posto, uzrokujući pad prosječnih prihoda diljem Britanije za 4 posto u nadolazećoj financijskoj godini, odnosno čak 1000 funti po kućanstvu.

26. travanj 2024 03:40